Stanovení nutričních parametrů obilovin, jejich stravitelnost a vzájemné korelace

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení nutričních parametrů obilovin, jejich stravitelnost a vzájemné korelace

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení nutričních parametrů obilovin, jejich stravitelnost a vzájemné korelace
Autor: Konečná, Veronika
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Diplomová práce se věnuje stanovení základních nutričních parametrů netradičních druhů obilovin, konkrétně netradičních druhů pšenice, rýže s černými a červenými obalovými vrstvami a miličce habešské. Ve vzorcích byl stanoven obsah vlhkosti(sušiny, popela, škrobu,hrubých bílkovin, neutrálně-detergentní vlákniny a hrubé vlákniny. Byla stanovena antioxidační aktivita metodou s ABTS a DPPH a celkový obsah polyfenolů. Dále byla provedena stravitelnost metodou in vitro, a to u syrových zrn a následně u tepelně zpracovaných zrn. Nejvyšší hodnoty stravitelnosti byly zjištěny u vzorků pšenice, dále pak u vzorků rýže a miličky habešské, což se odvíjí od samotného nutričního složení, především obsahu vlákniny. Stravitelnost kulinárně upraveného zrna vykazovala hodnoty vyšší než zrno syrové. Kulinární úprava sous-vide se také ukázala jako účinnější pro uvolňování vázaných polyfenolů z obalových vrstev obilovin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/39454
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 42485


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
konečná_2017_dp.pdf 2.152Mb PDF Zobrazit/otevřít None
konečná_2017_op.pdf 540.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
konečná_2017_vp.pdf 515.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet