Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Charakteristika lipofilních vitaminů a jejich stanovení chromatografickými technikami
Autor: Šenková, Tereza
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na charakteristiku lipofilních vitaminů v potravinách a mož-nosti jejich stanovení pomocí různých instrumentálních metod. Mezi lipofilní vitaminy se řadí vitamin A (retinoidy), D (cholekalciferol, ergokalciferol), E (tokoferoly a tokotrienoly) a K (fylochinon, farnochinon). Tyto látky se spolupodílí na množství důležitých fyziolo-gických pochodů. Stanovení vitaminů v potravinách je náročné, protože jejich koncentrace jsou většinou velmi nízké a často jsou také citlivé k oxidaci. Pro stanovení lipofilních vitaminů je důleži-tá úprava (hydrolýza) vzorku a izolace vitamínu (extrakce organickými rozpouštědly), a následné stanovení pomocí spektrometrických, fluorimetrických metod, a zejména chroma-tografických technik (kapalinová chromatografie, plynová chromatografie) s využitím růz-né detekce (UV-VIS, MS, FID, ECD).
URI: http://hdl.handle.net/10563/3996
Datum: 2007-06-04
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 5433


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
šenková_2007_bp.pdf 873.6Kb PDF Zobrazit/otevřít
šenková_2007_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
šenková_2007_op.doc 41.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet