Změny obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity v extraktech máty

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity v extraktech máty

Show simple item record

dc.contributor.advisor Škrovánková, Soňa
dc.contributor.author Zemánková, Denisa
dc.date.accessioned 2017-07-03T09:14:35Z
dc.date.available 2017-07-03T09:14:35Z
dc.date.issued 2017-02-03
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/40580
dc.description.abstract Diplomová práce se v teoretické části zabývá charakteristikou máty, jejími vlastnostmi a chemickým složením. Dále popisem antioxidantů, jejich působením a popisem analytických metod využívaných ke stanovení antioxidační aktivity, polyfenolů a vitaminu C. Praktická část se zabývá změnami celkového obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity (DPPH a ABTS) spektrofotometrickou metodou v extraktech máty v závislosti na úpravě vzorku, přípravě extraktu a uchovávání máty. Také jsou metodou HPLC s UV-VIS detekcí v mátě určeny vybrané polyfenolické látky a vitamin C.
dc.format 111 s., 6 s., (134 819 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject máta cs
dc.subject polyfenoly cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject vitamin C cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject mint en
dc.subject polyphenols en
dc.subject antioxidant activity en
dc.subject vitamin C en
dc.subject HPLC en
dc.title Změny obsahu polyfenolických látek a antioxidační aktivity v extraktech máty
dc.title.alternative Changes in Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Mint Extracts
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mišurcová, Ladislava
dc.date.accepted 2017-06-01
dc.description.abstract-translated The thesis in the theoretical part deals with the characteristics of mint, its properties and chemical composition. It also deals with the description of antioxidants, their effects and description of analytical methods used for determination of antioxidant activity, polyphenols and vitamin C. The experimental part deals with the changes of the total content of polyphenols and antioxidant activity (DPPH and ABTS) using spectrophotometric method in mint extracts depending on sample preparation, extract preparation and preservation of mint. Selected polyphenols and vitamin C in mint are also determined by HPLC method with UV-VIS detection.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46325
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2017-04-27


Files in this item

Files Size Format View Description
zemánková_2017_dp.pdf 3.490Mb PDF View/Open None
zemánková_2017_op.pdf 531.2Kb PDF View/Open None
zemánková_2017_vp.pdf 529.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account