Vliv obsahu tuku na vlastnosti sýru typu gouda

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv obsahu tuku na vlastnosti sýru typu gouda

Show full item record

No preview available
Title: Vliv obsahu tuku na vlastnosti sýru typu gouda
Author: Rojíčková, Kristýna
Advisor: Pachlová, Vendula
Abstract: Diplomová práce je zaměřena na studium vlivu obsahu tuku na vlastnosti sýrů holandského typu v průběhu zrání. Pozornost byla věnována především vývoji texturních vlastností, roztékavosti sýrů a intenzitě zrání v závislosti na různém obsahu tuku v sušině sýrů. Dále bylo sledováno zastoupení mikroorganizmů v průběhu zrání. Obsah tuku v sušině měl vliv na vývoj tvrdosti, zjištěné výsledky ukazují rostoucí trend tvrdosti sýrů s klesajícím obsahem tuku v sušině a zároveň pokles tvrdosti v průběhu zrání. Rozdílné zastoupení tuku ovlivnilo také roztékavost sýrů, se snižujícím se obsahem tuku v sušině byl pozorován její klesající charakter. Intenzivnější proteolýza byla pozorována u sýrů o nižším obsahu tuku v porovnání se sýry s vyšším obsahem tuku. Na počátku zrání byly zaznamenány nejvyšší počty startérových bakterií mléčného kvašení, v průběhu zrání došlo k jejich snížení. Technologicky nežádoucí mikroorganizmy nebyly detekovány.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40602
Date: 2017-02-03
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin
Grade for thesis and defense: A 46364


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
rojíčková_2017_dp.pdf 3.800Mb PDF View/Open None
rojíčková_2017_op.pdf 554.7Kb PDF View/Open None
rojíčková_2017_vp.pdf 435.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account