Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie |
| Autor: |
Bělicová, Iveta
|
| Vedoucí: |
Bučková, Martina
|
|
Abstrakt:
|
Tato práce je věnována stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie. V teoretické části je popsána laktóza ("mléčný cukr"), její nutriční význam a možnosti stanovení. Část práce je věnována teorii Ramanovy spektroskopie s důrazem na stanovení laktózy. V praktické části práce byla naměřena spektra vzorků mléka, ve kterých byly vy-hledány píky charakteristické pro laktózu, glukózu a galaktózu. Pro vyhodnocení intenzity vybraných píků byly využity dvě metody normování spekter normování na fenylalanin a normování na krystalovou violeť. Nejvýznamnější korelace s obsahem laktózy ve vzorku mléka byla nalezena u píku při 1085 cm-1 s použitím krystalové violeti. Pro kontrolní stanovení obsahu laktózy, glukózy a galaktózy v testovaných vzorcích mléka byla použita metoda HPLC. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/40623
|
|
Datum:
|
2017-02-03 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav technologie potravin |
|
Studijní obor:
|
Technologie potravin |
|
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
46409
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet