Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie
Autor: Bělicová, Iveta
Vedoucí: Bučková, Martina
Abstrakt: Tato práce je věnována stanovení laktózy v mléku metodou Ramanovy spektroskopie. V teoretické části je popsána laktóza ("mléčný cukr"), její nutriční význam a možnosti stanovení. Část práce je věnována teorii Ramanovy spektroskopie s důrazem na stanovení laktózy. V praktické části práce byla naměřena spektra vzorků mléka, ve kterých byly vy-hledány píky charakteristické pro laktózu, glukózu a galaktózu. Pro vyhodnocení intenzity vybraných píků byly využity dvě metody normování spekter normování na fenylalanin a normování na krystalovou violeť. Nejvýznamnější korelace s obsahem laktózy ve vzorku mléka byla nalezena u píku při 1085 cm-1 s použitím krystalové violeti. Pro kontrolní stanovení obsahu laktózy, glukózy a galaktózy v testovaných vzorcích mléka byla použita metoda HPLC.
URI: http://hdl.handle.net/10563/40623
Datum: 2017-02-03
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 46409


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
bělicová_2017_dp.pdf 3.595Mb PDF Zobrazit/otevřít None
bělicová_2017_op.pdf 528.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
bělicová_2017_vp.pdf 515.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet