Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Hodnocení organoleptických vlastností vybraných bylinných čajů
Autor: Ošťádalová, Martina
Vedoucí: Škrovánková, Soňa
Abstrakt: V teoretické části této diplomové práce jsou popsané léčivé rostliny - byliny, charakteristi-ka 10 vybraných druhů bylin (Anýz vonný, Fenykl obecný, Máta peprná, Mateřídouška obecná, Meduňka lékařská, Měsíček lékařský, Růže šípková, Řebříček obecný, Šalvěj lé-kařská, Třezalka tečkovaná), které byly použity pro senzorickém hodnocení. Dále jsou uve-deny normy pro hodnocení bylinných čajů, popis senzorické analýzy a použitých metod senzorického hodnocení. Na závěr jsou charakterizovány statistické metody vyhodnocování senzorické analýzy, včetně multivariačních metod. Experimentální část popisuje podmínky senzorické analýzy, přípravu bylinných čajů, me-tody stanovení jednotlivých organoleptických vlastností bylinných čajů a podmínky dotaz-níkové akce. Výsledková část obsahuje výsledky hodnocení barvy, vůně a chuti a celkové chutnosti 10 druhů bylinných čajů (40 vzorků klasických a bio čajů) zpracované v tabulkách a grafech a jejich podrobnou analýzu a vyhodnocení doznívání hořké chuti u 5 druhů (20) nejhořčích bylinných čajů. Na konec je statisticky zpracována dotazníková akce. Závěr stručně shrnuje získané výsledky senzorického hodnocení bylinných čajů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/4106
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 5203


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
ošťádalová_2007_dp.pdf 1.324Mb PDF Zobrazit/otevřít
ošťádalová_2007_vp.doc 49Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
ošťádalová_2007_op.doc 50.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet