Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Skríning vybraných bakterií využívaných v mlékárenství na schopnost degradace biogenních aminů
Autor: Beneš, Štěpán
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Bakalářská práce je zaměřena na ověření schopnosti vybraných bakterií využívaných v mlékárenském průmyslu na degradaci biogenních aminů. Teoretická část se zabývá bio-genními aminy, popisuje jejich vznik, strukturu, výskyt v potravinách a jejich možnou kon-trolu v potravinách. V praktické části byl pomocí HPLC sledován úbytek biogenních aminů, na základě půso-bení 54 kmenů bakterií rodů Lactobacillus, Pediococcus, Brevibacterium, Micrococcus a Kocuria. Redukce byla pozorována po 24 a 48 hodinové kultivaci v minerálním médiu s biogenními aminy a také v nutričně neúplném (polovičním) médiu s biogenními aminy. Experimentem bylo zjištěno, že největší schopnost degradace vykazoval kmen Lacto-bacillus casei subsp. casei CCDM 198, který byl schopen po 24 hodinové kultivaci v polovičním médiu redukovat množství putrescinu, kadaverinu a histaminu o více než 50 %.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42050
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49717


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
beneš_2018_dp.pdf 3.087Mb PDF Zobrazit/otevřít None
beneš_2018_op.pdf 759.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
beneš_2018_vp.pdf 636.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet