Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Skríning non-starterových bakterií izolovaných z potravin na schopnost degradace biogenních aminů
Autor: Molková, Vendula
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této práce bylo ověření schopnosti degradace biogenních aminů vybranými bakteriemi, jelikož bakterie s aktivitou aminooxidáz jsou v poslední době v popředí pozornosti z důvodu možnosti snižování koncentrace biogenních aminů v potravinách. Teoretická část líčí biogenní aminy, popisuje jejich vznik, produkci bakteriemi, výskyt v potravinách a možnosti jejich mikrobiální degradace. Praktická část této práce se zabývala ověřením schopnosti degradace biogenních aminů vybranými kmeny a poté byl chromatograficky stanoven úbytek biogenních aminů v médiu Nutrient Broth s biogenními aminy a 1/2 médiu Nutrient Broth s biogenními aminy, při 24 a 48 hodinové kultivaci pomocí vysokoúčinné kapalinové chromatografie po předchozím převedení na deriváty, které bylo možno detekovat v UV oblasti. K významnému úbytku u všech sledovaných biogenních aminů došlo kmenem Citrobacter gillenii B58 a kmenem Citrobacter gillenii B59. Dobrou degradační aktivitou disponoval také kmen Enterococcus faecium B51.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42057
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49729


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
molková_2018_dp.pdf 2.589Mb PDF Zobrazit/otevřít None
molková_2018_op.pdf 629.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
molková_2018_vp.pdf 636.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet