Využití molekulárně-biologických metod při sledování diverzity mikroflóry přírodních sýrů s rozdílným obsahem tuku

DSpace Repository

Language: English čeština 

Využití molekulárně-biologických metod při sledování diverzity mikroflóry přírodních sýrů s rozdílným obsahem tuku

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Křenková, Michaela
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.available 2018-07-04T15:00:58Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42073
dc.description.abstract V této práci byly optimalizovány metody izolace DNA z přírodních sýrů. Cílem bylo zhodnotit, po-mocí které metody je možno získat co možná největší koncentraci a čistotu DNA pro následnou ana-lýzu vzorků metodou PCR-DGGE a sekvenaci DNA. K izolaci DNA ze vzorků sýrů a mléka byla použita komerční souprava určená pro potraviny. Pro sledování diverzity mikroorganizmů byla vyu-žita technika PCR-DGGE. Během výzkumu bylo zjištěno, že na izolaci DNA z přírodních zrajících sýrů má vliv rozdílný obsah tuku. U techniky DGGE byl zkoumán vliv koncentrace gelu na sledo-vání diverzity mikroorganizmů.
dc.format 51 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject gouda cs
dc.subject přírodní sýry cs
dc.subject izolace DNA z přírodních sýrů cs
dc.subject PCR cs
dc.subject DGGE cs
dc.subject gouda en
dc.subject ripened cheese en
dc.subject DNA isolation from cheese en
dc.subject PCR en
dc.subject DGGE en
dc.title Využití molekulárně-biologických metod při sledování diverzity mikroflóry přírodních sýrů s rozdílným obsahem tuku
dc.title.alternative Using Molecular-Biological Methods to Monitor the Diversity of Microflora of Natural Cheeses with Different Fat Content
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Jančová, Petra
dc.date.accepted 2018-06-11
dc.description.abstract-translated In this work have been optimized DNA isolation methods from ripened cheeses. The aim was to evaluate, by which method it is possible to obtain as much DNA concentration and purity as possible for subsequent analysis of samples by PCR-DGGE and DNA sequencing. A commercial kit for food was used to isolate DNA from cheeses and milk samples. To monitor the diversity of microorganisms was used PCR-DGGE. During the research, it was found that different amounts of fat affect the DNA isolation from natural maturing cheeses. For DGGE was investigated the effect of gel concentration on the diversity of microorganisms.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49756
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-10


Files in this item

Files Size Format View Description
křenková_2018_dp.pdf 2.586Mb PDF View/Open None
křenková_2018_op.pdf 667.5Kb PDF View/Open None
křenková_2018_vp.pdf 640.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account