Příprava a vlastnosti antimikrobiálních chitosanových roztoků a filmů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Příprava a vlastnosti antimikrobiálních chitosanových roztoků a filmů

Zobrazit minimální záznam

dc.contributor.advisor Sedlaříková, Jana
dc.contributor.author Varaďová, Vendula
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:12Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:12Z
dc.date.issued 2018-02-05
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42417
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá problematikou přípravy a vlastností antibakteriálních chi-tosanových filmů a roztoků. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku chitosanu, jako významného zástupce polysacharidů, dále pak na využití chitosanových a dalších biopolymerních filmů, zejména pak v potravinářství a zdravotnictví. Poslední část je vě-nována složení a vlastnostem esenciálních olejů se zaměřením na olej tymiánový. Praktická část zahrnuje chromatografickou analýzu použitých esenciálních olejů. Dále se soustřěďuje na přípravu a charakterizaci chitosanových roztoků a filmů, zejména na fyzi-kální a povrchové vlastnosti, které mají významný vliv na aplikace v praxi.
dc.format 90
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Antimikrobiální aktivita cs
dc.subject emulgátor cs
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject fyzikální vlastnosti cs
dc.subject chitosan cs
dc.subject tymiánový olej cs
dc.subject Antimicrobial activity en
dc.subject chitosan en
dc.subject emulsifier en
dc.subject essential oil en
dc.subject physical properties en
dc.subject thyme oil en
dc.title Příprava a vlastnosti antimikrobiálních chitosanových roztoků a filmů
dc.title.alternative Preparation and Properties of Antimicrobial Chitosan Solutions and Films
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Pinďáková, Lucie
dc.date.accepted 2018-06-06
dc.description.abstract-translated This thesis studies preparation and properties of antimicrobial chitosan films and soluti-ons. The theoretical part is focused on characterization of chitosan as important polysac-charide, and application of chitosan and other biopolymer films, especially in food in-dustry and health care. The last part is devoted to the composition and propertiesof essen-tial oils, with the accent on thyme oil. The practical part includes chromatographic analy-sis of applied essential thyme oils. Also, the preparation and characterization of chitosan films/solutions, mainly their physical and surface properties with a significant impact for practical applications, were investigated
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie tuků, detergentů a kosmetiky cs
dc.thesis.degree-discipline Technology of Fat, Detergent and Cosmetics Production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 50279
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-10


Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
varaďová_2018_dp.pdf 4.380Mb PDF Zobrazit/otevřít None
varaďová_2018_op.pdf 105.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None
varaďová_2018_vp.pdf 428.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet