Význam zeinu jako nosiče aktivních látek

DSpace Repository

Language: English čeština 

Význam zeinu jako nosiče aktivních látek

Show simple item record

dc.contributor.advisor Sedlaříková, Jana
dc.contributor.author Schuchová, Markéta
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:15Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:15Z
dc.date.issued 2018-02-05
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42500
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá významem a využitím přírodního rostlinného materiálu na bázi kukuřičného proteinu zeinu. V teoretické části jsou klasifikovány proteiny se zaměřením na zein, jeho strukturu, vlast-nosti a aplikace. Dále je zde uveden výčet aktivních látek s potenciálem pro zabudování do zeinové matrice za účelem zajištění antimikrobiálních vlastností. Praktická část se zabývá přípravou vzorků zeinových filmů s obsahem aktivních složek (esenciální oleje, monoacylglycerol kyseliny laurové) a sledováním vlivu této modifikace na inhibici růstu vybraných bakterií, kvasinek a plísní. V další části byly studovány morfolo-gické a fyzikální vlastnosti připravených filmů, jako je propustnost pro vodní páry, rozpust-nost ve vodě a smáčivost.
dc.format 70 s. (12 555 znaků)
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject antimikrobiální vlastnosti cs
dc.subject esenciální olej cs
dc.subject fyzikální vlastnosti cs
dc.subject kontaktní úhel cs
dc.subject laurová kyse-lina cs
dc.subject monolaurin cs
dc.subject zein cs
dc.subject antimicrobial properties en
dc.subject essential oil en
dc.subject contact angle en
dc.subject lauric acid en
dc.subject monolaurin en
dc.subject physical prop-erties en
dc.subject zein en
dc.title Význam zeinu jako nosiče aktivních látek
dc.title.alternative Importance of Zein as Active Substances Carrier
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Peer, Petra
dc.date.accepted 2018-06-05
dc.description.abstract-translated ABSTRACT The bachelor thesis deals with the importance and use of natural plant material based on zein maize protein. In the theoretical part, proteins with a focus on zein, its structure, properties and applica-tions are classified. Furthermore, there is a list of active substances with potential for incor-poration into a zein matrix to provide antimicrobial properties. Practical part deals with the preparation of zein films containing active ingredients (essen-tial oils, lauric acid monoacylglycerol) and observing the effect of this modification on in-hibition of growth of selected bacteria, yeasts and fungi. In the next part, the morphologi-cal and physical properties of the prepared films, such as water vapor permeability, water solubility and wettability, were studied.
dc.description.department Ústav technologie tuků, tenzidů a kosmetiky
dc.thesis.degree-discipline Technologie výroby tuků, kosmetiky a detergentů cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Economics of Fat, Cosmetics and Production Detergent en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 50410
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2018-05-17


Files in this item

Files Size Format View Description
schuchová_2018_dp.pdf 7.042Mb PDF View/Open None
schuchová_2018_op.pdf 621.6Kb PDF View/Open None
schuchová_2018_vp.pdf 622.5Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account