Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Změny koncentrace mastných kyselin u olivových olejů v průběhu skladování
Autor: Přikrylová, Veronika
Vedoucí: Kráčmar, Stanislav
Abstrakt: Diplomová práce řeší problematiku změny koncentrace mastných kyselin, peroxidového čísla a čísla kyselosti. Změny v průběhu skladování byly sledovány u Luccese Olio extra vergine d´oliva, Blanqueta extra panenský olivový olej, Agrocreta extra panenský olivový olej a archivní olivový olej. Peroxidové číslo činilo ve stejném pořadí olejů na začátku skladování 1,49; 1,36; 4,07 a 0,40; na konci 1,58; 1,51; 4,97 a 1,12 meq O2/kg. Procentuální vzestup kyselosti (mg KOH/g) ve stejném pořadí byl o 14; 40; 96 a 62 %. Nejvyšších hodnot v olivových olejích dosahovala kyselina olejová rozpětí (72,45-76,17 %), kyselina palmitová (10,65-12,52 %), kyselina linolová (7,15-9,53 %) a kyselina stearová (2,57-2,94 %). Obsah mastných kyselin odpovídá vyhlášce Ministerstva zemědělství. Výsledky ukazují, že vlivem skladování došlo k nárůstu kyseliny olejové a stearové, naopak došlo k poklesu u kyseliny linolové a palmitové.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42755
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 46324


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
přikrylová_2018_dp.pdf 3.304Mb PDF Zobrazit/otevřít None
přikrylová_2018_op.pdf 520.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
přikrylová_2018_vp.pdf 533.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet