Distribuce sloučenin cínu v potravinách

DSpace Repository

Language: English čeština 

Distribuce sloučenin cínu v potravinách

Show simple item record

dc.contributor.advisor Fišera, Miroslav
dc.contributor.author Škrabalová, Stanislava
dc.date.accessioned 2018-07-04T15:01:26Z
dc.date.available 2018-07-04T15:01:26Z
dc.date.issued 2018-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/42762
dc.description.abstract Předložená diplomová práce se zabývá stanovením cínu ve vzorcích konzervovaných potravin metodou ICP MS a metodou molekulové absorpční spektrometrie. Teoretická část popisuje obecnou charakteristikou cínu, fyzikálně chemické vlastnosti jak anorganických, tak i organických forem cínu a využití tohoto prvku. Dále je popsán výskyt sloučenin cínu v potravinách, jeho možná toxicita a nejčastější metody stanovení. V experimentální části byla provedena analýza 10 konzervovaných výrobků pomocí ICP MS. Zastoupení cínu bylo měřeno zvlášť pro kapalný podíl a zvlášť pro pevný podíl, neboť podle literatury má cín vyšší schopnost absorpce na pevné materiály. Zastoupení cínu bylo měřeno ihned po otevření plechovky a po týdnu skladování za přístupu vzduchu a výsledky byly porovnány. Naměřené hodnoty byly dále porovnány s nejvyšší přípustnou hodnotou pro cín v potravinách, a to je 200 mg.kg-1 pro konzervované potraviny a 100 mg.kg-1 pro nápoje. Vzorek mandarinek tuto hodnotu překročil o 92,49 mg.kg-1. Dále byl pozorován vliv povrchové úpravy plechovky na výsledné zastoupení cínu v potravinách, kdy vzorky pocházející z lakovaných plechovek vykazovaly minimální zastoupení cínu. V další části bylo provedeno měření pomocí molekulové absorpční spektrometrie. Pro srovnání citlivosti obou metod byl použit jeden stejný výrobek mandarinek. Výsledky potvrzují teoretické představy v literatuře o tom, že metoda molekulové absorpční spektrometrie je méně citlivá než metoda ICP-MS a poskytuje vyšší výsledky, protože je méně specifická a je náchylná k interferencím ostatních prvků a jiných přítomných látek v roztoku.
dc.format 16 071
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject cín cs
dc.subject sloučeniny cínu cs
dc.subject konzervované potraviny cs
dc.subject ICPMS cs
dc.subject molekulová absorpční spektrometrie cs
dc.subject toxicita cínu cs
dc.subject tin en
dc.subject tin compounds en
dc.subject canned food en
dc.subject ICPMS en
dc.subject molecular absorption spektrometry en
dc.subject toxicity of tin en
dc.title Distribuce sloučenin cínu v potravinách
dc.title.alternative Distribution of Tin Compounds in Food
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Škrovánková, Soňa
dc.date.accepted 2018-05-31
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with determination of tin in samples of canned food by ICP - MS method and molecular absorption spectrometry method. The theoretical part describes the general characteristics of tin, the physico-chemical properties of both inorganic and organic tin forms and utilization of this element. In addition the reprezentation of tin compounds in food, its possible toxicity and the most frequent methods of determination are described. In the experimental part, an analysis of 10 canned products was performed using ICP - MS. The presence of tin was measured separately for the liquid fraction and especially for the solid fraction because according to the literature tin has a higher absorption capacity for a solid materials. Representation of tin was measured immediately after opening the can and after a week of storage on air and the results were compared. The measured values were also compared with the maximum permissible value for tin in food, It is 200 mg.kg-1 for canned food and 100 mg.kg-1 for beverages. A sample of mandarins exceeded this number by 92.49 mg.kg-1. In addition the effect of surface treatment of the can was observed on the resulting tin content in the food. Samples from the painted cans reported minimal concentrations of tin. In the next part measurements were made using molecular absorption spectrometry. The same mandarin product was used to compare the sensitivity of both methods. The results confirm the theoretical concepts in the literature that molecular absorption spectrometry is less sensitive than the ICP-MS method and provides higher results because it is less specific and susceptible to interference with other elements and other substances occurring in the solution.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 46395
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2018-04-25


Files in this item

Files Size Format View Description
škrabalová_2018_dp.pdf 3.191Mb PDF View/Open None
škrabalová_2018_op.pdf 532.4Kb PDF View/Open None
škrabalová_2018_vp.pdf 154.1Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account