Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení vybraných antioxidantů a antioxidační aktivity u směsí müsli s jedlými květy
Autor: Ondroušková, Kristýna
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Práce se zabývá přípravou modelových cereálních směsí s přídavkem jedlých květů s využitím netradičních vloček. Cílem práce bylo stanovit u těchto směsí vybrané chemické jakostní znaky. Byly vypracovány extrakční postupy pro izolaci volných, konjugovaných a vázaných polyfenolů s jejich následnou identifikací a kvantifikací pomocí HPLC-UV. Dále bylo u těchto frakcí stanoveno celkové množství polyfenolů a antioxidační aktivita metodami s ABTS a DPPH. Nejvyšší množství polyfenolů bylo naměřeno u bezlepkové směsi, která obsahovala jáhly, vločky černé quinoi, z olejnatých semen konopná semínka a jedlé květy chrpy červené a květy slézu. Nejnižší množství polyfenolů obsahoval vzorek, v němž byly obsaženy ovesné vločky, vločky kamutu, konopná semínka a jedlé květy chrpy a slézu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/42793
Datum: 2018-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav analýzy a chemie potravin
Studijní obor: Technologie a řízení v gastronomii
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 46753


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
ondroušková_2018_dp.pdf 3.012Mb PDF Zobrazit/otevřít None
ondroušková_2018_op.pdf 767.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None
ondroušková_2018_vp.pdf 775.4Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet