Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení
Autor: Horníková, Eva
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této práce bylo zjistit u vybraných bakterií rodu Lactobacillus, které byly izolované z chlebového kvásku v Portugalsku, schopnost produkovat, nebo degradovat biogenní ami-ny. Redukce byla pozorována po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu a v médiu s polovičním množstvím živin spolu s biogenními aminy. Dále byly tyto vzorky vyhodno-ceny pomocí kapalinové chromatografie. Produkce biogenních aminů byla pozorovaná po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu spolu s aminokyselinami. Experimentem bylo zjištěno, že nejvyšší schopnost degradace vykazovaly kmeny Lacto-bacillus plantarum S4-3 a S4-19, kde kmeny degradovaly nejvíc putrescin, histamin a kadaverin. Nejvyšší schopnost produkce měl kmen Lactobacillus paracasei S3-37, který produkoval nejvíce putrescin.
URI: http://hdl.handle.net/10563/43812
Datum: 2019-02-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 49721


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
horníková_2019_dp.pdf 2.594Mb PDF Zobrazit/otevřít None
horníková_2019_op.pdf 115.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
horníková_2019_vp.pdf 610.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet