Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení

DSpace Repository

Language: English čeština 

Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení

Show simple item record

dc.contributor.advisor Buňková, Leona
dc.contributor.author Horníková, Eva
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:10:16Z
dc.date.available 2019-07-04T09:10:16Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/43812
dc.description.abstract Cílem této práce bylo zjistit u vybraných bakterií rodu Lactobacillus, které byly izolované z chlebového kvásku v Portugalsku, schopnost produkovat, nebo degradovat biogenní ami-ny. Redukce byla pozorována po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu a v médiu s polovičním množstvím živin spolu s biogenními aminy. Dále byly tyto vzorky vyhodno-ceny pomocí kapalinové chromatografie. Produkce biogenních aminů byla pozorovaná po 24 a 48hodinové kultivaci v MRS médiu spolu s aminokyselinami. Experimentem bylo zjištěno, že nejvyšší schopnost degradace vykazovaly kmeny Lacto-bacillus plantarum S4-3 a S4-19, kde kmeny degradovaly nejvíc putrescin, histamin a kadaverin. Nejvyšší schopnost produkce měl kmen Lactobacillus paracasei S3-37, který produkoval nejvíce putrescin.
dc.format 77
dc.language.iso sk
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject biogenní aminy cs
dc.subject degradace cs
dc.subject produkce cs
dc.subject bakterie mléčného kvašení cs
dc.subject HPLC cs
dc.subject biogennic amines en
dc.subject degradation en
dc.subject production en
dc.subject Lactic Acid Bacteria en
dc.subject HPLC en
dc.title Redukce obsahu biogenních aminů bakteriemi mléčného kvašení
dc.title.alternative Biogenic Amines Reduction by Lactic Acid Bacteria
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Janalíková, Magda
dc.date.accepted 2019-06-20
dc.description.abstract-translated This work aimed to determine the ability of species Lactobacillus which was isolated from bread sourdough in Portugal, to produce or degrade biogenic amines. The reduction was observed after 24 and 48 hours cultivation in MRS medium and a me-dium with half the nutrients together with biogenic amines. Further, these samples were evaluated by liquid chromatography. Biogenic amine production was observed after 24 and 48 hours in MRS medium along with amino acids. It was found by the experiment that Lactobacillus plantarum S4-3 and S4-19 strains showed the greatest degradation ability, where the strains degraded most of putresci-ne and cadaverine. The most potent production was the strain Lactobacillus paracasei S3-37, which produced the most putrescine.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and Food Technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 49721
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-21


Files in this item

Files Size Format View Description
horníková_2019_dp.pdf 2.594Mb PDF View/Open None
horníková_2019_op.pdf 115.3Kb PDF View/Open None
horníková_2019_vp.pdf 610.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account