Vliv procesu homogenizace na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček

DSpace Repository

Language: English čeština 

Vliv procesu homogenizace na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček

Show simple item record

dc.contributor.advisor Salek, Richardos Nikolaos
dc.contributor.author Sýkora, Milan
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:28Z
dc.date.issued 2019-02-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45456
dc.description.abstract Hlavním cílem této diplomové práce bylo zkoumat a posoudit vliv homogenizace na vlastnosti tavených sýrových omáček vyrobených z receptury typické pro tavené sýry, kdy směs obsahovala skupinu fosforečnanových tavicích solí, zralý přírodní sýr, máslo, vodu a byla obohacena o přídatné látky. Následně po tavbě byly vzorky homogenizovány jednostupňovou homogenizací za působení různých tlaků 60 a 120 MPa pomocí vysokotlakého homogenizátoru. Jako přídatné látky byly vybrány xantanová guma, guma guar a směs mono a diaglyceridů. Měření vzorků, kde byla i kontrolní skupina bez homogenizace, probíhalo vždy první a sedmý den po výrobě. Všechny zmiňované přídatné látky měly vliv na výsledné vlastnosti tavené sýrové omáčky. Během analýzy se sledoval obsah sušiny, hodnota pH, reologické vlastnosti jednotlivých vzorků a textura. Výsledky analýzy všech sledovaných parametrů poukazují na vliv zvyšujících se homogenizačních tlaků na vlastnosti tavených sýrových omáček, taktéž vliv hydrokoloidů v porovnání s mono a diglyceridy vykazuje rozdílné vlastnosti vyrobených vzorků, kdy hydrokoloidy zvyšují tvrdost tavených sýrových omáček ve větší míře než směs MAG a DAG.
dc.format 72 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vysokotlaká homogenizace cs
dc.subject tavená sýrová omáčka cs
dc.subject fosforečnanové tavicí soli cs
dc.subject xantanová guma cs
dc.subject guma guar cs
dc.subject mono a diglyceridy cs
dc.subject high pressure homogenization en
dc.subject processed cheese sauce en
dc.subject phosphate emulsifying salts en
dc.subject xanthan gum en
dc.subject guar gum en
dc.subject mono a dicylglycerols en
dc.title Vliv procesu homogenizace na vybrané vlastnosti tavených sýrových omáček
dc.title.alternative The effect of homogenization process on selected properties of processed cheese sauces
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Buňka, František
dc.date.accepted 2019-06-05
dc.description.abstract-translated The main aim of this thesis was to investigate and assess the effect of homogenization on the properties of processed cheese sauces made from a recipe typical for processed cheeses, where the mixture contained a group of phosphate emulsifying salts, natural cheese, butter, water and selectedadditives. Subsequent to melting process, the samples were homogenized with a single-stage homogenization under various pressures of 60 and 120 MPa using a high pressure homogenizer. As additives, xanthan gum, guar gum and a mixture of mono and diaglycerides were applied. Measurement of the samples, where the control samples were without homogenization, took place on the first and seventh day after the production day. All of the above mentioned additives influenced the resulting properties of the processed cheese sauces. During the experiment, the dry matter content, pH value, rheological properties of the individual samples and texture were monitored. The results of the analysis of all monitored parameters point to the influence of increasing homogenization pressures on the properties of processed cheese sauces.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Food Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Food Technologies en
dc.identifier.stag 53120
utb.result.grade C
dc.date.submitted 2019-05-09


Files in this item

Files Size Format View Description
sýkora_2019_dp.pdf 3.139Mb PDF View/Open None
sýkora_2019_op.pdf 508.7Kb PDF View/Open None
sýkora_2019_vp.pdf 681.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account