Zpracování bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného masa

DSpace Repository

Language: English čeština 

Zpracování bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného masa

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Dujka, Milan
dc.date.accessioned 2019-07-04T09:11:31Z
dc.date.available 2019-07-04T09:11:31Z
dc.date.issued 2019-01-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/45537
dc.description.abstract Bakalářská se zabývá vedlejšími živočišnými produkty, konkrétně kostním separátem získaným pří strojním opracováním kuřecího masa. Teoretická část se zaměřuje na produkci a spotřebu masa ve světě, dále na zpracování drůbeže, legislativu týkající se zpracování vedlejších živočišných produktů a možnosti zužitkování bílkovinných odpadů. Dále se věnuje kolagenu a výrobě želatin. Praktická část je zaměřena na zisk želatiny extrakcí z enzymově opracovaných kostí ze separace masa a posouzení jednotlivých vlivů na vlastnosti získané želatiny. Povedlo se dosáhnout pevnosti gelu v rozmezí od 87 do 357Bloom. Tento i další výsledky jsou statisticky zpracovány a jsou navrženy optimální podmínky zpracování kostí ze separace masa na želatinu.
dc.format 63 s.
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject kostní separát cs
dc.subject vedlejší živočišné produkty cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject želatina cs
dc.subject enzymové opracování cs
dc.subject extrakce cs
dc.subject mechanically deboned meat en
dc.subject meat by-products en
dc.subject collagen en
dc.subject gelatine en
dc.subject enzyme processing en
dc.subject extraction en
dc.title Zpracování bílkovinného odpadu z výroby strojně odděleného masa
dc.title.alternative Processing of Protein By-products from Mechanically Separated Meat
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Gál, Robert
dc.date.accepted 2019-06-12
dc.description.abstract-translated The bachelor thesis deals with animal by-products, namely mechanically deboned meat. The theoretical part focuses on meat production and consumption in the world, poultry processing, the legislation concerning animal products processing and the possibilities of protein waste utilization. It also deals with collagen and gelatine production. The practical part is focused on the production of gelatine by enzymatic treatment of bones from meat separation and the assessment of individual effects on properties of gelatine obtained. Gel strength was achieved from 87 to 357Bloom. Measured results are statistically processed and optimal conditions of bone processing from meat separation to gelatine are proposed.
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů
dc.thesis.degree-discipline Polymerní materiály a technologie cs
dc.thesis.degree-discipline Polymeric Materials and Technology en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc.
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 53238
utb.result.grade A
dc.date.submitted 2019-05-14


Files in this item

Files Size Format View Description
dujka_2019_dp.pdf 2.395Mb PDF View/Open None
dujka_2019_op.pdf 157.2Kb PDF View/Open None
dujka_2019_vp.pdf 152.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account