Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí

Zobrazit celý záznam

Thumbnail
Název: Studium funkčních složek kukuřičného hedvábí
Autor: Li, Peng
ISBN: 978-80-7454-964-9
URI: http://hdl.handle.net/10563/45948
Datum: 2016-09-29
Vydavatel: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
Počet stran: 34
Dostupnost: Bez omezení


Abstrakt:

Tato práce se zabývá studiem fyzikálně-chemických a biochemických vlastností bioaktivních funkčních látek získaných z extraktů z kukuřičného hedvábí. Jedná se o flavonoidy, polysacharidy a steroidy. Tyto látky jsou široce používány ve výrobě potravin, farmacii, veterinární medicíny, výživy zvířat a zdravotní péče. Naše studium se zaměřilo na tři hlavní oblasti výzkumu: 1.) kromě již zmíněných flavonoidů extrahovaných z kukuřičného hedvábí dále také na extrakci polysacharidů a steroidů a jejich stanovení (s využitím metod UV-VIS, HPLC, NMR, FTIR a fluorescenčního mapování), dále pak také na optimalizaci extrakčních metod. 2.) analýza fyzikálně-chemických vlastností kukuřičného hedvábí včetně termické analýzy (využitím metody TG/DTA) a výzkumu jeho mikrostruktury (metody SEM). 3.) analýza biochemických vlastností flavonoidů, polysacharidů a steroidů extrahovaných z kukuřičného hedvábí, včetně jejich schopnosti zhášení volných radikálu (srovnáváno s volnými radikály DPPH, ABTS a s přímými měření EPR), dále stanovení jejich anti-oxidačních vlastnosti (vůči železitým a měďnatým iontům), schopnosti inhibice enzymů in vitro včetně enzymů "alfa"-glukosidázy a "alfa"-amylázy (antidiabetikum), trombinu (antikoagulant), enzymu konvertujícího angiotensin (ACE) (antihypertenzní) a xantinoxidázy (XOD) (dna). Celý výzkum byl zaměřen na tři různé stupně zralosti kukuřičného hedvábí (hedvábný stupeň (CS - S), mléčný stupeň (CS - M) a zralý stupeň (CS - MS)) a jim odpovídajícím obsahům flavonoidů, polysacharidů a steroidů.

Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
li_2020_teze.pdf 3.401Mb PDF Zobrazit/otevřít
li_2020_dp.pdf 5.024Mb PDF Zobrazit/otevřít None
li_2020_op.zip 2.538Mb application/zip Zobrazit/otevřít None
li_2020_vp.docx 190.8Kb Neznámý Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet