Title: | Studium biologicky aktivních extraktů z vybraných léčivých rostlin pro využití v moderním potravinářském průmyslu |
Author: | Svobodová, Blanka |
ISBN: | 978-80-7454-906-9 |
URI: | http://hdl.handle.net/10563/45992 |
Date: | 2013-09-13 |
Publisher: |
|
Page count: |
|
Availability: | Bez omezení |
Abstrakt:
Hlavním cílem této disertační práce bylo studium málo prozkoumaných léčivých rostlin z tropického pásma, a to z pohledu možného využití obsažených biologicky aktivních látek v moderním potravinářství. Díky rostoucímu zájmu konzumentů o funkční potraviny obohacené o přírodní složky, přispívající k udržení zdraví a prevenci civilizačních chorob, stejně jako tlaku na výrobce kvůli zajištění bezpečnosti potravin proti mikrobiální kontaminaci a prodloužení jejich trvanlivosti pomocí přidaných přírodních antioxidantů, se otevřel zcela nový trh v moderním potravinářství. Testovány byly rostliny Momordica charantia L. (nadzemní část) a Solanum stramoniifolium Jacq. (kořen, stonek, plod, list). Extrakty připravené v 80% ethanolu byly podrobeny sérii standardních testů biologické aktivity (antioxidační, protizánětlivá, protinádorová, antimikrobiální) a jejich možná toxicita byla hodnocena testem na primární buněčné linii PLP2. V rámci antimikrobiální aktivity byl sledován jak účinek proti běžným patogenům, tak proti rezistentním kmenům. Pomocí metody LC-MS byly identifikovány přítomné látky, které by mohly být zodpovědné za silný biologický účinek extraktů, a to především s důrazem na fenolické látky, jež jsou známy svou biologickou aktivitou. Jednalo se především o deriváty kyseliny hydroxyskořicové a glykosyly kvercetinu, kaempferolu a isorhamnetinu.
Files | Size | Format | View | Description |
---|---|---|---|---|
svobodova_2021_teze.pdf | 2.317Mb |
View/ |
||
svobodová_2021_dp.pdf | 2.885Mb |
View/ |
None | |
svobodová_2021_op.zip | 1021.Kb | application/zip |
View/ |
None |
svobodová_2021_vp.pdf | 108.3Kb |
View/ |
None |