Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Antimikrobní účinky medů na vybrané gramnegativní bakterie
Autor: Lacinová, Kamila
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Cílem této diplomové práce bylo stanovit antimikrobní působení různých medů na vybrané gramnegativní bakterie. Teoretická část se zaměřuje na vlastnosti a složky medu související s jeho antimikrobní a antioxidační kapacitou, dále obsahuje kapitolu zabývající se mikrobiologií medu a jeho potencionálním využitím v medicíně, poslední kapitola se věnuje dalším včelím produktům a jejich využití. V samotné praktické části byl zkoumán antimikrobní účinek několika vzorků medů na šest gramnegativních bakterií, jenž byl stanoven pomocí mikrodiluční metody a vyjádřen minimální inhibiční koncentrací. U všech vzorků medů byla potvrzena antimikrobní aktivita. Nejúčinnější byly u většiny vzorků koncentrace 500 ?g/ml, medové vzorky o koncentracích 15,6 - 125 ?g/ml naopak růst bakterií podpořily. Bylo zjištěno, že nejcitlivější bakterie na aplikované medové vzorky byla Pseudomononas fluorescens CCM 2798.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47336
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 59679


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
lacinová_2021_dp.pdf 3.899Mb PDF Zobrazit/otevřít None
lacinová_2021_op.pdf 234.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
lacinová_2021_vp.pdf 723.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet