Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Příprava potravinářských želatin z netradiční kolagenní suroviny
Autor: Miklášová, Terezie
Vedoucí: Mokrejš, Pavel
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá přípravou želatin z netradiční suroviny, kterou jsou skelety kaprů obecných. V části teoretické je popsána technologie zpracování ryb a rybí výrobky, dále vedlejší produkty vznikající z tohoto zpracování a jejich využití v různých oborech. Všemu předchází kapitola o odpadech. Část praktická se zaměřuje na přípravu hydrolyzátů a želatin extrakcí enzymaticky opracované suroviny enzymem Protamex. Cílem práce byla příprava želatiny s vhodnými vlastnostmi pro využití v potravinářství. Sledovanými procesními faktory byly množství přidaného enzymu a koncentrace kyseliny chlorovodíkové. Vhodnou kombinací faktorů se podařilo vyextrahovat želatinu s pevností gelu 169 Bloom, kterou je možné aplikovat nejen v potravinářském průmyslu. Naměřené výsledky byly porovnány s výsledky publikovanými v odborné literatuře.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47348
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 59693


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
miklášová_2021_dp.pdf 4.571Mb PDF Zobrazit/otevřít None
miklášová_2021_op.pdf 244.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
miklášová_2021_vp.pdf 241.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet