Faktory ovlivňující průběh fermentace syrovátky

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Faktory ovlivňující průběh fermentace syrovátky

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Faktory ovlivňující průběh fermentace syrovátky
Autor: Drcmánková, Lucie
Vedoucí: Míšková, Zuzana
Abstrakt: Práce je zaměřena na syrovátku, která vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů. Vzhledem k množství, které mléčný průmysl vyprodukuje, je důležité najít pro syrovátku dostatečné uplatnění. Část práce je zaměřena na fermentované mléčné výrobky a důležité bakterie mléčného kvašení, které jsou při výrobě fermentovaných mléčných výrobků podstatné. Bakterie mléčného kvašení se využívají ve formě čistých mlékařských kultur a slouží především k přeměně laktózy na kyselinu mléčnou, konkrétní volba čisté mlékařské kultury pak záleží na druhu výrobku, který chceme vyrobit. Příkladem je jogurtová kultura, která se využívá při výrobě jogurtů a jogurtových mlék. Tato kultura obsahuje kmeny Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus. Dále se práce věnuje fermentaci syrovátky, syrovátkovým nápojům a jejich výrobě. Při fermentaci syrovátky se nejčastěji využívají startérové, probiotické a jogurtové kultury, které poskytují intenzivnější aroma výrobků, což většina spotřebitelů hodnotí velice kladně. Výroba fermentovaných syrovátkových nápojů z čerstvé syrovátky, by umožnila vytvořit produkt podobný tradičním fermentovaným mléčným výrobkům, čímž by se využil tento vedlejší produkt z výroby přírodních sýrů a zároveň by se snížilo plýtvání syrovátkou a náklady na její sušení.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47359
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: B 59707


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
drcmánková_2021_dp.pdf 1.196Mb PDF Zobrazit/otevřít None
drcmánková_2021_op.pdf 907.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
drcmánková_2021_vp.pdf 273.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet