Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Polyfenoly a antioxidanty u povijnice batátové (Ipomoea batatas)
Autor: Husarová, Terezie
Vedoucí: Adámková, Anna
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo zjistit vliv tepelné úpravy na antioxidační aktivitu a obsah polyfenolů v hlízách povijnice batátové (Ipomoea batatas). Dále byla porovnána nutriční hodnota batátů s plodinou lilek brambor (Solanum tuberosum) na základě literární rešerše. Pro analýzu byly použity odrůdy Beauregard, Dubajská, Višnjica bílá a Višnjica Fialová. Antioxidační aktivita (AOA) byla měřena spektrofotometrickou metodou DPPH (2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl). Celkový obsah polyfenolů (TPC) byl stanoven spektrofotometrickou metodou využívající Folin-Ciocalteuovo činidlo. Batáty se lišily svou tepelnou úpravou a analyzovaly se vařené (t=100 °C, 10 min) a pečené (t=180 °C, 30 min). Získané hodnoty byly porovnány s hodnotami syrových vzorků. Výsledky práce potvrzují výrazný vliv tepelné úpravy na obsah látek ve smyslu jejich zvýšení, přičemž během vaření byly zachovány nejvyšší hodnoty AOA a TPC. Na obsah antioxidantů a polyfenolů byla nejbohatší fialová odrůda Višnjica fialová, naopak nejnižší hodnoty byly naměřeny u kultivaru s bílou dužinou Višnjica bílá. Chemické složení batátů oproti lilku brambor se liší především v obsahu vitaminu A, beta-karotenů a antokyanů, které lilek brambor neobsahuje. Tyto látky mají za následek vysokou antioxidační aktivitu, a proto mají příznivé účinky na náš organismus.
URI: http://hdl.handle.net/10563/47361
Datum: 2020-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 59710


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
husarová_2021_dp.pdf 2.811Mb PDF Zobrazit/otevřít None
husarová_2021_op.pdf 954.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
husarová_2021_vp.docx 85.63Kb Neznámý Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet