Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv podmínek skladování na vybrané jakostní parametry nápojů rostlinného původu imitujících mléko
Autor: Přívarová, Gabriela
Vedoucí: Míšková, Zuzana
Abstrakt: Teoretická část této diplomové práce se zabývá charakterizací rostlinných nápojů imitujících mléko, jejich výrobou a faktory které ovlivňují jejich jakost v průběhu skladování. Praktická část diplomové práce se zabývá založením skladovacího pokusu za použití pěti vzorků sušených rostlinných nápojů a jednoho vzorku sušeného plnotučného mléka. Pro účel tohoto skladovacího pokusu byly vybrány tři skladovací teploty, a to chladírenská teplota 5 ? 2 °C, pokojová teplota 20 ? 2 °C a teplota termostatu 40 ? 2 °C, která imituje podmínky teplých krajin. Všechny tři teploty měly vliv na vývoj obsahu sušiny, hodnotu pH, obsah amoniaku, sekundární produkty oxidace lipidů a zdánlivou viskozitu. Při skladování za vyšších teplot se oxidační procesy lipidů i degradační procesy proteinů urychlují a může tak vzniknout více polymerních částic za kratší dobu. To pravděpodobně zapříčinilo, že zvýšení zdánlivé viskozity bylo nejintenzivnější při skladovací teplotě 40 ? 2 ?C. Při nižších teplotách byly změny zdánlivé viskozity mnohem méně intenzivní, nicméně ani při teplotě 5 ? 2 °C nejsou degradační reakce zcela zastaveny.
URI: http://hdl.handle.net/10563/48999
Datum: 2020-02-17
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: C 55864


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
přívarová_2020_dp.pdf 1.687Mb PDF Zobrazit/otevřít None
přívarová_2020_op.pdf 750.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None
přívarová_2020_vp.pdf 725.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet