Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Využití odpadních bílkovin ze separace kuřecího masa
Autor: Dvořák, Jakub
Vedoucí: Mokrejš, Pavel
Abstrakt: Tato práce se zaměřuje na extrakci želatiny z kuřecího kostního separátu jakožto vedlejšího produktu zpracování kuřat. Celosvětová produkce odpadu z drůbežího zpracování činila v roce 2018 50 miliard tun. Nežádoucí látky jsou z výchozí suroviny odstraněny pomocí 0,2M NaCl a 0,03M NaOH. Kolagen je následně opracován proteolytickým enzymem a při extrakci je použita metoda dvoufaktorových pokusů. Jako hlavní faktory jsou stanoveny teplota (70 až 90 °C) a doba extrakce (0,5 až 2,5 h) pro 1. frakci želatiny. Cílem je zjištění vlivu faktorů na kvalitu želatiny a stanovení optimálních podmínek pro extrakci. Tyto podmínky byly stanoveny následovně: teplota extrakce (70-72,5 °C), doba extrakce (30-50 min). Celková průměrná výtěžnost činila 36 % při pevnosti želatiny nad 250 Bloom, viskozita v rozmezí 2,5-3,0 mm2/s, teplota tání 37-38 °C a teplota tuhnutí nad 24,5 °C. Výsledky ukazují, že želatina extrahována pomocí enzymu z kuřecího kostního separátu má potenciál konkurovat komerčním vepřovým a hovězím želatinám. Díky svým vlastnostem může najít uplatnění ve farmacii, zdravotnictví či kosmetice.
URI: http://hdl.handle.net/10563/49038
Datum: 2020-01-02
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav inženýrství polymerů
Studijní obor: Polymerní materiály a technologie
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 55928


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
dvořák_2020_dp.pdf 1.664Mb PDF Zobrazit/otevřít None
dvořák_2020_op.pdf 533.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
dvořák_2020_vp.pdf 529.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet