Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Antibiotický rezistom u potravin živočišného původu
Autor: Ficeriová, Veronika
Vedoucí: Janalíková, Magda
Abstrakt: Teoretická část diplomové práce je orientována na antimikrobiální látky obecně i se zaměřením na použití antibiotik u hospodářských zvířat, skupiny antibiotik a jejich mechanismy rezistence. Je zde popsán genetický základ antibiotické rezistence charakterizující mobilní genetické elementy i horizontální genový přenos. Antibiotický rezistom zahrnuje všechny typy genů antibiotické rezistence a jejich prekurzory. Lze jej zkoumat pomocí tradičních nebo molekulárních metod. V praktické části diplomové práce byl pomocí PCR a následné gelové elektroforézy zkoumán výskyt genů antibiotické rezistence - blaTEM, tetA, qnrS a mcr-1, 2, 3, 4 a mcr-5 celkem u 28 vzorků chlazeného nebaleného kuřecího masa zakoupeného v maloobchodní síti ve Zlíně. K vytvoření vhodného protokolu PCR pro konkrétní gen/geny byly provedeny optimalizace pomocí gradientové PCR. Žádný z výše zmíněných genů rezistence nebyl u vzorků kuřecího masa detekován. Pro zvýšení záchytu genů rezistence u kuřecího masa lze navrhnout zvýšení počtu testovaných vzorků, optimalizaci PCR metody či případné rozšíření portfolia metod studia antibiotického rezistomu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50461
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
ficeriová_2022_dp.pdf 5.058Mb PDF Zobrazit/otevřít None
ficeriová_2022_op.pdf 738.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
ficeriová_2022_vp.pdf 724.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet