Sledování vybraných parametrů modelových vzorků fermentovaných masných výrobků

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Sledování vybraných parametrů modelových vzorků fermentovaných masných výrobků

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Sledování vybraných parametrů modelových vzorků fermentovaných masných výrobků
Autor: Čalová, Alice
Vedoucí: Buňková, Leona
Abstrakt: Teoretická část bakalářské práce se zabývá složením masa a jeho vlastnostmi, které ovlivní finální produkt fermentovaného masného výrobku. Dále popisuje teorii jejich samotné výroby včetně použití vstupních surovin. Také je zde zmíněno téma mikroflóry a její úloha při zrání výrobku a její možná negativa. Samotný experiment zahrnuje výrobu fermentovaných masných výrobků v praxi, kdy byly vyrobeny 4 šarže výrobků. Byly od sebe odlišeny startovací kulturou, důležitou pro výrobu a kalibrem (průměrem) výrobku. Po dobu zrání a následně během skladování byly sledovány vybrané parametry modelových vzorků. Sledovanými parametry byla aktivita vody, pH a měření barvy. Z výsledků vyplývá, že za optimální modelový vzorek můžeme považovat vzorek vyrobený s kulturou Staphylococcus carnosus (kultura Bactoferm CS-299; vzorek S), který v průběhu fermentace a zrání vykazoval nejlepší parametry (pokles pH a vodní aktivity), které se řadí mezi důležité vlastnosti fermentovaných masných výrobků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50982
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Chemie a technologie potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
čalová_2022_dp.pdf 1.422Mb PDF Zobrazit/otevřít None
čalová_2022_op.pdf 943.6Kb PDF Zobrazit/otevřít None
čalová_2022_vp.pdf 828.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet