Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Stanovení minerálních prvků v matcha čajích v závislosti na jejich přípravě a po stravitelnosti
Autor: Hebláková, Vendula
Vedoucí: Sumczynski, Daniela
Abstrakt: Diplomová práce se zabývá charakteristikou zelených čajů s důrazem na matcha čaj. Obsah minerálních prvků byl stanovován pomocí ICP-MS ve výluzích matcha čaje a také v jeho nestráveném podílu po simulaci in vitro stravitelnosti. V nativní formě matcha čaje byly stanoveny vyšší koncentrace Al, Mg, K, Mn, P, Fe, Na, Zn, Cu, Ni, Cr, S, B. Nejlépe vyluhované prvky byly Cu, Li, Hg, B, Mo, Na a Cd, naopak nejhůře vyluhovatelné byly Cr, Fe, Al, Na, Pb, P, Mn a Mg. Stravitelnost matcha čajů se pohybovala od 64,5 a 75,6 %. Nejvyšší retenci měly prvky P, Mn, Hg, Cr a nejnižší Na, Mg, Ni, K, Se, B.
URI: http://hdl.handle.net/10563/50991
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
hebláková_2022_dp.pdf 2.081Mb PDF Zobrazit/otevřít None
hebláková_2022_op.pdf 721.3Kb PDF Zobrazit/otevřít None
hebláková_2022_vp.pdf 236.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet