Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Bioaktivní jedlé obaly potravin rostlinného původu
Autor: Horníková, Eva
Vedoucí: Janalíková, Magda
Abstrakt: Náhrada plastových obalů alternativním řešením je aktuálním tématem řešeným na mnoha výzkumných pracovištích po celém světě. Tato práce se zabýba jednou z alternativ použití směsi zeinu a chitosánu. V teoretické části byly blíže specifikovány jaké látky se pro přípravu jedlých obalů používají a možnosti jejich budoucího využití. V pratické části byly připraveny směsi zein-chitosanu s přídavkem antioxidantů (kyselina citrónová a askorbová), nanocelulózy a esenciálních olejů (skořice a tymián). Tyto roztoky byly charakterizovány pomocí měření viskozity a zeta potenciálu. Po aplikaci na jablka byla provedena široká škála testů jako ztráta váhy, textury, změny pH, změna hnědnutí a zároveň byla provedena mikrobiologická analýza. Jako doplňkové měření byla provedena senzorická analýza. Bylo zjištěno, že přítomnost esenciálních olejů a nanocelulózy má výrazný vliv na zlepšení trvanlivosti, snížení ztráty váhy a textury. Naopak přítomnost antioxidantů prokázala, že jejich přítomnost má výrazný vliv na zpomalení hnědnutí jablíček a stabilitu hodnoty pH. Jelikož samotné biopolymery jako zein a chitosan nevykazují dostatečnou biologickou a mechanickou ochranu, přídavek bioaktivních látek může nedostačující vlastnosti napravit. Práce ukázala, že přídavek esenciálních olejů a antioxidantů má příznivý vliv na zlepšení vlastností jedlých obalů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/51582
Datum: 2021-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
horníková_2022_dp.pdf 2.477Mb PDF Zobrazit/otevřít None
horníková_2022_op.pdf 737.0Kb PDF Zobrazit/otevřít None
horníková_2022_vp.pdf 720.5Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet