Potravinářské emulze a jejich charakterizace

DSpace Repository

Language: English čeština 

Potravinářské emulze a jejich charakterizace

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lapčíková, Barbora
dc.contributor.author Chvatíková, Marie
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:55Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:55Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53556
dc.description.abstract Tato diplomová práce pojednává o emulzích používaných v potravinářství. Emulze je zde popsána jako koloidní disperzní systém. V jednotlivých podkapitolách jsou popsány základní pojmy emulzí, jejich klasifikace, charakteristika a biopolymery jako emulgátory. Praktická část byla zaměřena na vybrané druhy potravinářských emulzí - rostlinné smetany a jejich stabilizaci v koloidním disperzním prostředí. Z oscilačních měření vyplývá, že se zvyšující se frekvencí za konstantní deformace 0,1 % dochází ke zvýšení viskoelastických modulů G´ a G´´ u všech připravených vzorků rostlinných smetan. Na základě oscilačních měření bylo zjištěno, že viskózní modul (G´´) převládá nad elastickým modulem (G´) jen u dvou vzorků smetan bez emulgátoru, a to u OKS a OS, ale u ostatních typů smetan převládá viskoelastický charakter smetan (G´ > G´´). Všechny vzorky smetan vykazují pseudoplastické chování toku, to znamená, že se zvyšující se smykovou rychlostí se viskozita snižuje a přídavek emulgátoru způsobuje pokles viskozity rostlinných smetan. Nejvyšší index stability (SI) byl zjištěn u vzorků smetan KS a MS bez emulgátoru. Také bylo zjištěno, že emulgátor snižuje hodnoty SI s výjimkou u vzorku OSE.
dc.format 111
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Emulze cs
dc.subject koloidní disperzní systém cs
dc.subject stabilita emulzí cs
dc.subject reologie cs
dc.subject Emulsion en
dc.subject colloidal dispersion system en
dc.subject stabilities of emulsions en
dc.subject rheology en
dc.title Potravinářské emulze a jejich charakterizace
dc.title.alternative Food Emulsions and Their Characterization
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Lazárková, Zuzana
dc.date.accepted 2023-06-05
dc.description.abstract-translated This diploma thesis deals with emulsion used in the food industry. The emulsion is described as a colloidal dispersion system. The individual subchapters describe the basic concepts of emulsions, their classification, characteristics and biopolymers as emulsifiers. The practical part was focused on selected types of food emulsions - creams of plants and their stability in colloidal dispersion environment. Oscillation measurements showed an increase in the viscoelastic module G' and G" with increasing frequency at a constant strain of 0,1% for all prepared plant cream samples. Based on oscillation measurements, it was found that the viscous module (G´´) was prevailed over the elastic module (G´) in only two samples OK and OS of cream without an emulsifier, but the viscoelastic character of the cream (G´ > G´´) was prevailsed in the other cream types. All cream samples showed a pseudoplastic flow behavior. If the shear rate was increased, the viscosity was decreased and after the addition of emulsifier was decreased in the viscosity of the vegetable creams. The highest stability index (SI) was found in the samples of cream KS and MS without emulsifier. The emulsifier was also found to decrease the SI values, except at sample OSE.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 65423
dc.date.submitted 2023-05-12


Files in this item

Files Size Format View Description
chvatíková_2023_dp.pdf 4.818Mb PDF View/Open None
chvatíková_2023_op.pdf 748.2Kb PDF View/Open None
chvatíková_2023_vp.pdf 732.9Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account