Analýza bioaktivních látek u bylinných čajů vzhledem k jejich zpracování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Analýza bioaktivních látek u bylinných čajů vzhledem k jejich zpracování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Skupinová, Veronika
dc.date.accessioned 2023-12-20T13:24:59Z
dc.date.available 2023-12-20T13:24:59Z
dc.date.issued 2022-12-31
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/53641
dc.description.abstract Diplomová práce se zabývá stanovením biologicky aktivních látek a senzorickým hodnocením čajů léčivých bylin: máty peprné, meduňky lékařské, heřmánku lékařského, kopřivy dvoudomé a lípy malolisté, připravené v různých frakcích a při různých teplotách. V teoretické části je uvedena obecná charakteristika, chemické složení, bioaktivní látky, technologický postup výroby bylinných čajů a senzorická analýza. V praktické části jsou vyhodnoceny naměřené údaje o celkovém obsahu polyfenolů a antioxidační aktivitě. Získané výsledky jsou zpracovány do tabulek a porovnány s výsledky uvedenými v odborné literatuře.
dc.format 75
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject Léčivé byliny cs
dc.subject antioxidační aktivita cs
dc.subject fenolické látky cs
dc.subject Medicinal herbs en
dc.subject antioxidant aktivity en
dc.subject phenolic compounds en
dc.title Analýza bioaktivních látek u bylinných čajů vzhledem k jejich zpracování
dc.title.alternative Analysis of bioactive compounds in herbal teas with regard to their processing
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Mrázková, Martina
dc.date.accepted 2023-06-06
dc.description.abstract-translated The Diploma thesis deals with determination of biological active substances of medicinal herbs: mentha piperita, lemon balm, chamomile, common nettle, and small-leaved lime. There are presented general characteristics, chemical composition, bioactive substances, technological procedure of herbal tea production and sensory analysis in the theoretical part. The measured data on total polyphenol content and antioxidant activity are evaluated in the practical part. Obtained results are tabulated and compared with results in specialized literature.
dc.description.department Ústav technologie potravin
dc.thesis.degree-discipline - cs
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing.
dc.thesis.degree-program Technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Food Technology en
dc.identifier.stag 65409
dc.date.submitted 2023-05-11


Files in this item

Files Size Format View Description
skupinová_2023_dp.pdf 1.340Mb PDF View/Open None
skupinová_2023_op.pdf 723.1Kb PDF View/Open None
skupinová_2023_vp.pdf 735.8Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account