Stanovení vybraných nutričních parametrů bezlepkových vloček před a po jejich stravitelnosti
Zobrazit minimální záznam
dc.contributor.advisor |
Sumczynski, Daniela
|
|
dc.contributor.author |
Tomášková, Lenka
|
|
dc.date.accessioned |
2023-12-20T13:25:06Z |
|
dc.date.available |
2023-12-20T13:25:06Z |
|
dc.date.issued |
2022-12-31 |
|
dc.identifier |
Elektronický archiv Knihovny UTB |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/10563/53773
|
|
dc.description.abstract |
V teoretické části se práce zabývala charakteristikou vybraných obilovin a pseudoobilovin používaných pro výrobu vloček. Byla podrobně popsána výroba vloček hydrotermálním ošetřením s následným rozválcováním a výroba vloček extruzí. V experimentální části byla provedena stanovení jakostních parametrů bezlepkových vloček jako je stanovení vlhkosti, popela, bílkovin, tuku, vlákniny, polyfenolů a antioxidační aktivity a in vitro stravitelnosti. V poslední části bylo provedeno stanovení bílkovin, celkových polyfenolů, antioxidační aktivity a vlákniny u vzniklého nestráveného podílu. |
|
dc.format |
79 s. (99 249 znaků) |
|
dc.language.iso |
cs |
|
dc.publisher |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně |
|
dc.rights |
Bez omezení |
|
dc.subject |
vloćka
|
cs |
dc.subject |
in vitro stravitelnost
|
cs |
dc.subject |
amarant
|
cs |
dc.subject |
rýže
|
cs |
dc.subject |
pohanka
|
cs |
dc.subject |
oves
|
cs |
dc.subject |
jáhly
|
cs |
dc.subject |
polyfenoly
|
cs |
dc.subject |
antioxidační aktivita
|
cs |
dc.subject |
flake
|
en |
dc.subject |
in vitro digestibility
|
en |
dc.subject |
amaranth
|
en |
dc.subject |
rice
|
en |
dc.subject |
buckwheat
|
en |
dc.subject |
oats
|
en |
dc.subject |
millet
|
en |
dc.subject |
polyphenols
|
en |
dc.subject |
antioxidant activity
|
en |
dc.title |
Stanovení vybraných nutričních parametrů bezlepkových vloček před a po jejich stravitelnosti |
|
dc.title.alternative |
Determination of Selected Nutritional Parameters of Gluten-Free Flakes Before and After Digestibility |
|
dc.type |
diplomová práce |
cs |
dc.contributor.referee |
Mrázková, Martina |
|
dc.date.accepted |
2023-06-07 |
|
dc.description.abstract-translated |
In the theoretical part, the thesis dealt with the characteristics of selected cereals and pseudocereals used for the production of flakes. The production of flakes by hydrothermal treatment followed by rolling and the production of flakes by extrusion were described in detail. In the experimental part, quality parameters of gluten-free flakes were determined, such as determination of moisture, ash, protein, fat, fiber, polyphenols and antioxidant activity and in vitro digestibility. In the last part, protein, total polyphenols, antioxidant activity and fiber were determined in the undigested fraction. |
|
dc.description.department |
Ústav technologie potravin |
|
dc.thesis.degree-discipline |
- |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická |
cs |
dc.thesis.degree-grantor |
Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology |
en |
dc.thesis.degree-name |
Ing. |
|
dc.thesis.degree-program |
Technologie potravin |
cs |
dc.thesis.degree-program |
Food Technology |
en |
dc.identifier.stag |
65445
|
|
dc.date.submitted |
2023-05-11 |
|
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit minimální záznam