Vliv složení na vybrané vlastnosti čokolády

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv složení na vybrané vlastnosti čokolády

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv složení na vybrané vlastnosti čokolády
Autor: Hósová, Kristýna
Vedoucí: Lapčíková, Barbora
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo posoudit vliv složení čokolád Lindt s různým obsahem kakaové sušiny, mléčné sušiny a kakaového másla na vybrané fyzikálně-chemické vlastnosti. Distribuce velikosti částic byla vyjádřena jako objemově střední průměr částic a medián průměru částic. Pro mléčné čokolády byl D[4,3] v rozmezí od (54,4 ? 1,1) nm až (63,4 ? 1,3) nm a pro hořké čokolády (71,8 ? 1,4) nm až (105,9 ? 2,1) nm. Z měření texturních vlastností vyplývá, že čokolády obsahující mléčnou sušinu mají výrazně nižší tvrdost (11,24 ? 0,78) N pro 30 % (w/w) kakaové sušiny než čokolády hořké, (33,75 ? 0,20) N pro 70 % (w/w) kakaové sušiny. Reologická měření potvrdily, že všechny vzorky vykazují pseudoplastické chování. Výsledky hodnot Cassonovy plastické viskozity měly stejný trend jako výsledky tvrdosti čokolád a byly výrazně ovlivněny obsahem kakaového másla a mléčné sušiny. Profil teploty tání vzorků čokolád byl měřen na DSC. Endotermní pík teploty tání byl v teplotním rozmezí 31,21 - 34,29 °C. Toto teplotní rozmezí odpovídá teplotě tání stabilní krystalické formy V kakaového másla. Pík teploty tání mléčných čokolád byl zaznamenán při nižších teplotách než u vzorků hořkých čokolád, protože zahrnuje i teplotu tání mléčného tuku.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54033
Datum: 2022-12-31
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
hósová_2023_dp.pdf 3.426Mb PDF Zobrazit/otevřít None
hósová_2023_op.pdf 845.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
hósová_2023_vp.pdf 838.7Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet