Aplikace diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství

DSpace Repository

Language: English čeština 

Aplikace diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství

Show full item record

No preview available
Title: Aplikace diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství
Author: Miklíková, Tereza
Advisor: Lapčíková, Barbora
Abstract: Cílem bakalářské práce je popsat využití diferenciální skenovací kalorimetrie (DSC) v potravinářství. V rámci bakalářské práce byly popsány základní metody termické analýzy a vliv teploty na fyzikálně - chemické vlastnosti potravin. Pro měření byly použity vzorky, které zastupovaly základní složky potravin, kterými jsou lipidy, sacharidy a bílkoviny. U vzorků arašídového oleje, rýžového oleje a čokolády bylo sledováno tání tuků a jejich krystalizace. Šunka nejvyšší jakosti vykazovala v rozmezí 40 °C až 80 °C denaturaci bílkovin. U cukru krupice jsme sledovali tání a karamelizaci. U sušeného ovoce a škrobu jsme zaznamenali tání karbohydrátů a želatinaci škrobů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54161
Date: 2022-12-31
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: Technologie potravin


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
miklíková_2023_dp.pdf 1.404Mb PDF View/Open None
miklíková_2023_op.pdf 833.7Kb PDF View/Open None
miklíková_2023_vp.pdf 842.3Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account