Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů

DSpace Repository

Language: English čeština 

Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů

Show full item record

No preview available
Title: Izolace a charakterizace grampozitivních koků z potravin nepodporujících rozvoj mikroorganizmů
Author: Osinová, Tereza
Advisor: Buňková, Leona
Abstract: Tato diplomová práce se zabývá charakterizací vybraných grampozitivních koků izolovaných z mikrobiologicky nerizikových potravin. Cílem bylo izolovat grampozitivní koky ze vzorků sušeného a lyofilizovaného ovoce a masových konzerv a následně provést charakterizaci jejich určitých vlastností. V rámci charakterizace byl sledován růst izolátů v různých teplotních podmínkách, byla zjišťována tvorba biofilmu pomocí modifikované Christensenovy metody. Dále byla diskovou difuzní metodou testována citlivost izolátů na vybraná antibiotika a na základě fenotypu byla provedena detekce příslušných genů rezistence pomocí klasické PCR metody. Výzkumem bylo zjištěno, že v analyzovaných vzorcích se vyskytovaly rody Staphylococcus, Kocuria, Micrococcus, Aerococcus a Rothia. Z výsledků vyplývá, že většina testovaných grampozitivních koků rostla v rozmezí testovaných teplot 20-40 °C, většina vykazovala rezistenci k více skupinám antibiotik zároveň a u zástupců Staphylococcus a Kocuria byla prokázána multirezistence. Většina testovaných genů byla u grampozitivních koků přítomná, nejčastěji detekovaným genem antibiotické rezistence byl gen blaZ determinující rezistenci k -laktamovým antibiotikům, gen ermA podmiňující rezistenci k erytromycinu a gen norA determinující fluorochinolonovou rezistenci. Tvorba biofilmu byla prokázána u zástupců Staphylococcus a Kocuria. Tato práce přispěla k rozšíření povědomí ohledně významu výskytu grampozitivních koků v mikrobiologicky nerizikových potravinách.
URI: http://hdl.handle.net/10563/54852
Date: 2024-01-01
Availability: Bez omezení
Department: Ústav technologie potravin
Discipline: -


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View Description
osinová_2024_dp.pdf 2.977Mb PDF View/Open None
osinová_2024_op.pdf 250.8Kb PDF View/Open None
osinová_2024_vp.pdf 726.2Kb PDF View/Open None

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account