Hodnocení profilu biogenních aminů při výrobě sladu

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Hodnocení profilu biogenních aminů při výrobě sladu

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Hodnocení profilu biogenních aminů při výrobě sladu
Autor: Petroš, Filip
Vedoucí: Salek, Richardos Nikolaos
Abstrakt: Biogenní aminy jsou bioaktivní látky vyskytující se v živých systémech jako součást metabolických drah. Při výrobě potravin se uplatňuji některé druhy mikroorganismů, které mohou tvořit biogenní aminy. Dalším zdrojem v potravinách může být kontaminující mikrobiota. Vysoký obsah biogenních aminů může u citlivých osob vyvolat zdravotní potíže. Z tohoto důvodu je výskyt těchto látek v potravinách sledován. V této diplomové práci byl analyzován obsah osmi biogenních aminů (tryptamin, fenylethylamin, putrescin, kadaverin, histamin, tyramin, spermidin, spermin) v průběhu výroby ječného sladu. Z odebraného sladu byly vyrobené tři šarže piva a sledován vývoj biogenních aminů během výroby. Čistota provozu byla ověřena mikrobiologickým rozborem. Bylo zjištěno, že během klíčení obsah biogenních aminů rostl s maximem na konci klíčení. Odrůda ječmene ovlivňovala obsah a skladbu biogenních aminů.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56466
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
petroš_2024_dp.pdf 3.157Mb PDF Zobrazit/otevřít None
petroš_2024_op.pdf 746.9Kb PDF Zobrazit/otevřít None
petroš_2024_vp.pdf 239.1Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet