Vliv ochucujících přísad na vybrané vlastnosti veganských omáček

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv ochucujících přísad na vybrané vlastnosti veganských omáček

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv ochucujících přísad na vybrané vlastnosti veganských omáček
Autor: Cahelová, Kateřina
Vedoucí: Šenkýřová, Jana
Abstrakt: Majonéza je nejvíce rozšířená emulgovaná omáčka, která však obsahuje vysoké množství tuku. Tato práce je zaměřena na výrobu jejich veganských alternativ se sníženým obsahem tuku, aby odpovídala dnešním trendům zdravé výživy, a navíc s ochucující složkou. Veganské studené omáčky byly vyráběny s obsahem tuku 20 a 40 %, ochucovány byly křenovým, řepovým a rajčatovým práškem, v koncentracích 0,25; 0,5; 0,75 a 1 %. V práci bylo stanovováno pH, sušina, stabilita, vodní aktivita, obsah polyfenolů, barva, textura, reologie a senzorické vlastnosti. Ochucující složky neměly žádný výrazný vliv na měřené parametr kromě odlišností v barvě a obsahu polyfenolů, kdy vzorky s rajčatovou příchutí vykazovaly vyšší hodnoty než vzorky s příchutí křen a řepa.
URI: http://hdl.handle.net/10563/56533
Datum: 2024-01-01
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav technologie potravin
Studijní obor: -


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit Popis
cahelová_2024_dp.pdf 2.734Mb PDF Zobrazit/otevřít None
cahelová_2024_op.pdf 745.2Kb PDF Zobrazit/otevřít None
cahelová_2024_vp.pdf 724.8Kb PDF Zobrazit/otevřít None

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet