Interakce povrchově aktivních látek se základními složkami potravin

DSpace Repository

Language: English čeština 

Interakce povrchově aktivních látek se základními složkami potravin

Show simple item record

dc.contributor.advisor Janiš, Rahula
dc.contributor.author Šomanová, Magda
dc.date.accessioned 2010-07-17T00:41:53Z
dc.date.available 2010-07-17T00:41:53Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7092
dc.description.abstract Bakalářská práce je zaměřena na vypracování rešerše na téma interakce povrchově aktivních látek se základními složkami potravin. Interakce hlavních součástí potravin se surfaktanty je velmi rozsáhlé téma, proto je zde uveden pouze typ interakce emulgátorů se základními složkami mouky při výrobě pe-čiva. Práce se zabývá charakterizací základních typů povrchově aktivních látek, jejich strukturou, vlastnostmi a funkcí. Bylo zjištěno, že nejčastěji používané emulgátory v po-travinářství jsou monoacylglyceroly, diacylglyceroly a jejich deriváty. Dále je uveden popis základních složek potravin - bílkovin, lipidů, sacharidů a diskutovány typy jejich interakcí s neionogenními tenzidy. cs
dc.format 58 s. cs
dc.format.extent 1167842 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject interakce cs
dc.subject povrchově aktivní látky cs
dc.subject emulgátory cs
dc.subject monoacylglyceroly cs
dc.subject diacylglyceroly cs
dc.subject sacharidy cs
dc.subject lipidy cs
dc.subject bílkoviny cs
dc.subject interaction en
dc.subject surfactants en
dc.subject emulsifiers en
dc.subject monoacylglycerol en
dc.subject diacylglycerol en
dc.subject sugars en
dc.subject lipids en
dc.subject proteins en
dc.title Interakce povrchově aktivních látek se základními složkami potravin cs
dc.title.alternative Interaction between surfactants and basic food components en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Vltavská, Pavlína
dc.date.accepted 2008-06-16
dc.description.abstract-translated Baccalaureate work is bent on conduct background research on theme interaction between surfactants and basic food components. Interaction between basic food components and surfactant is very large theme, there is state only type interaction between emulsifiers and basic food components of flour at production bread. Work is put mind to characterization standard type surfactant, their structure, features and function. It was ascertained, that the most often used emulsifiers in grocery are monoacylglycerol, diacylglycerol and their derivatives. Description of basic elements of food - proteins, lipids, sugar is mentioned below. Also types of their interaction with non - ionic surfactants are discussed. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5435
dc.date.assigned 2007-11-23
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
šomanová_2008_bp.pdf 1.113Mb PDF View/Open
šomanová_2008_vp.doc 41.5Kb Microsoft Word View/Open
šomanová_2008_op.doc 46Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account