Želatina - vlastnosti, metody charakterizace a její použití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu

DSpace Repository

Language: English čeština 

Želatina - vlastnosti, metody charakterizace a její použití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu

Show simple item record

dc.contributor.advisor Kašpárková, Věra
dc.contributor.author Hrdová, Lenka
dc.date.accessioned 2010-07-17T05:22:05Z
dc.date.available 2010-07-17T05:22:05Z
dc.date.issued 2008-06-02
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7731
dc.description.abstract Bakalářská práce pojednává o želatině. V práci jsou stručně popsány chemické, fyzikálně chemické a mikrobiologické vlastnosti želatiny. Jsou uvedeny i legislativní požadavky kladené na její bezpečnost. Druhá část práce je věnována praktickému využití želatiny a shrnuje její aplikace ve farmaceutickém průmyslu i v technické praxi. Největším spotřebitelem želatiny je však potravinářský průmysl. Zde je želatina využívána při výrobě masných výrobků, cukrovinek, mražených dortů, zmrzlin, mléčných výrobků například jako stabilizátor, pojivo, zahušťovadlo a při povrchové úpravě výrobků. cs
dc.format 53 s. cs
dc.format.extent 921530 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject želatina cs
dc.subject kolagen cs
dc.subject gelatine en
dc.subject collagen en
dc.title Želatina - vlastnosti, metody charakterizace a její použití v potravinářském a farmaceutickém průmyslu cs
dc.title.alternative Gelatin - properties, methods of characterization and use in diary and pharmaceutical industry en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Valášek, Pavel
dc.date.accepted 2008-06-18
dc.description.abstract-translated The bachelor theses deals with gelatine. In the thesis, chemical, physico-chemical and microbiological properties of gelatine are briefly described. Legislation requirements related to gelatine safety are mentioned as well. In the second part of the study, applications of gelatine namely in pharmaceutical industry and technical practise are summarized. The gelatine is, however, mostly utilized in food industry. Here, it is used in manufacture of meat products, confectionary, frozen deserts, creams and milk products. Gelatine is applied for example as a stabilizer, binding agent, thickening agent and surface modifier. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/142 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 5275
dc.date.assigned 2007-11-21
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
hrdová_2008_bp.pdf 899.9Kb PDF View/Open
hrdová_2008_vp.doc 52Kb Microsoft Word View/Open
hrdová_2008_op.doc 38Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account