Změny lipidové frakce plnotučného sušeného mléka

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny lipidové frakce plnotučného sušeného mléka

Show simple item record

dc.contributor.advisor Okénková, Eva
dc.contributor.author Čermáková, Pavla
dc.date.accessioned 2010-07-17T08:09:44Z
dc.date.available 2010-07-17T08:09:44Z
dc.date.issued 2009-05-21
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/7928
dc.description.abstract Diplomová práce byla zaměřena na sledování změn lipidové frakce plnotučného sušeného mléka během skladování. Teoretická část je zaměřena na charakteristiku a složení mléčného tuku a nejčastější reakce lipidů, které snižují nutriční hodnotu a senzorickou jakost mléka a mléčných výrobků. V praktické části bylo stanoveno několik tukových charakteristik; obsah hydroperoxidů, peroxidové číslo, obsah konjugovaných dienů, číslo kyselosti, thiobarbiturové číslo, v ethanolickém a vodném prostředí, a obsah jednotlivých mastných kyselin plynovou chromatografií s hmotnostní spektroskopií. Výrazný vliv na sledované parametry má především teplota skladování a sluneční záření. Vliv použité relativní vlhkosti není moc výrazný. Vliv na sledované parametry má relativní vlhkost 23 % a při dalším zvyšování vlhkosti nedochází k výraznějším změnám. Rozsah oxidace je také částečně ovlivňován obsahem volného tuku. cs
dc.format 68 s., 12 s. graf. příloh cs
dc.format.extent 1883051 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject mléčný tuk cs
dc.subject triacylglyceroly cs
dc.subject mastné kyseliny cs
dc.subject oxidace cs
dc.subject hydroperoxidy cs
dc.subject lipolýza cs
dc.subject TBA cs
dc.subject milk fat en
dc.subject triacylglycerols en
dc.subject fatty acids en
dc.subject oxidation en
dc.subject hydroperoxides en
dc.subject lipolysis en
dc.subject TBA en
dc.title Změny lipidové frakce plnotučného sušeného mléka cs
dc.title.alternative Changes of lipids in whole dry milk en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Krejčí, Jiří
dc.date.accepted 2009-06-04
dc.description.abstract-translated The aim of this work was to find out changes of lipid's fraction in whole milk powder during storage. The theoretical part of the thesis is focused on the characteristics of milk fat, its constitution and the most frequent reactions of lipids, which decrease nutrition value and sensory quality of milk and diary products. In the practical part of the thesis the lipid characteristic such as content of hydroperoxides, peroxide value, content of conjugated dienes, acid value, TBARS in ethanolic and aqueous medium and content of individual fatty acids by gas chromatography with mass spectrometry were measured. Temperature and sun shining was found as major factors affecting oxidation changes during storage. The influence of relative humidity is not so significant. Relative humidity 23 % accelerated the oxidative changes but there was not found influence of other relative humidity rising. Oxidative changes are partly influenced by content of free fat. en
dc.description.department Ústav potravinářského inženýrství cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/202 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 11968
dc.date.assigned 2009-02-17
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
čermáková_2009_dp.pdfBlocked 1.795Mb PDF View/Open
čermáková_2009_vp.pdf 21.72Kb PDF View/Open
čermáková_2009_op.doc 44Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account