Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin
Autor: Zaoralová, Veronika
Vedoucí: Doležalová, Magda
Abstrakt: Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8522
Datum: 2009-05-28
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 7828


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
zaoralová_2009_bp.pdf 914.8Kb PDF Zobrazit/otevřít
zaoralová_2009_vp.doc 46.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
zaoralová_2009_op.doc 49.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet