Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin
Zobrazit celý záznam
Není dostupný náhled
|
Název:
|
Charakteristika mikrobiologických a organoleptických vlastností biopotravin |
| Autor: |
Zaoralová, Veronika
|
| Vedoucí: |
Doležalová, Magda
|
|
Abstrakt:
|
Biopotraviny se staly velmi oblíbenou komoditou již na konci 20. století. Tato práce se věnuje biopotravinám a jejich organoleptickým a mikrobiologickým vlastnostem. Popi-suje ekologické zemědělství, jeho historii, právní úpravu a směrnice, definuje pojmy biopo-travina a bioprodukt. V praktické části je podrobně zkoumáno 6 různých vzorků biojogurtů a konvenčních jogurtů. Na těchto vzorcích byly sledovány celkové počty mikroorganizmů, koliformních bakterií, kvasinek a plísní a tyto výsledky pak byly porovnány s vyhláškou. Dále byly sledovány organoleptické vlastnosti biojogurtů a konvenčních jogurtů. Výsledky mikrobiologické analýzy ukázaly, že vyhlášku splňují téměř všechny sledované vzorky biojogurtů i konvenčních jogurtů. Výsledky senzorické analýzy ukázaly, že u spotřebitelů jsou více preferovány biojogurty. |
|
URI:
|
http://hdl.handle.net/10563/8522
|
|
Datum:
|
2009-05-28 |
|
Dostupnost:
|
Bez omezení |
|
Ústav:
|
Ústav potravinářského inženýrství |
|
Studijní obor:
|
Chemie a technologie potravin |
|
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby:
|
A
7828
|
Citace závěřečné práce
Soubory tohoto záznamu
Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích
Zobrazit celý záznam
Prohledat DSpace
Procházet
-
Vše v DSpace
-
Tato kolekce
Můj účet