Jakost dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Jakost dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Jakost dlouhodobě skladovaných sterilovaných tavených sýrů
Autor: Hlaváčová, Tereza
Vedoucí: Buňka, František
Abstrakt: Sterilované tavené sýry jsou součástí tzv. bojových dávek potravin. Slouží pro zabezpečení stravování příslušníků Armády České republiky a členůIntegrovaného záchranného systému. Tavené sýry jako i ostatní mléčné výrobky patří k tzv. neúdržným potravinám. K prodloužení jejich trvanlivosti je nutné použítvhodných konzervačních metod. Tato bakalářská práce se zabývá vlivem 3 - 5-letého skladování na jakost sterilovaných tavených sýrů skladovaných při chladírenských a pokojových teplotách. Se zvyšující se teplotou skladování byl zaznamenán nepatrný pokles pH. Hodnoty popele, sušiny a tuku se vlivem teploty skladování neměnily. Se zvyšující se teplotou skladování vzrostl obsah amoniaku až na dvojnásobnou hodnotu. Procentuální obsah dusíku nezaznamenal změny. U sterilovaných tavených sýrů skladovaných při vyšší teplotě došlo ke snížení obsahu aminokyselin. Nejvyšší ztráty obsahu aminokyselin byly zaznamenány u metioninu, treoninu, lyzinu a tyrozinu.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8772
Datum: 2009-05-28
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 11722


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
hlaváčová_2009_bp.pdf 897.1Kb PDF Zobrazit/otevřít
hlaváčová_2009_vp.doc 42.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
hlaváčová_2009_op.doc 39.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet