Kyselina fytová ve výživě člověka

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Kyselina fytová ve výživě člověka

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Kyselina fytová ve výživě člověka
Autor: Brabcová, Alena
Vedoucí: Kráčmar, Stanislav
Abstrakt: Kyselina fytová je nejrozšířenějším inositol fosfátem na Zemi a je hlavní formou zásobního fosforu v semenech rostlin. Může vytvářet soli buď s prvky jednomocnými, které jsou rozpustné, nebo s prvky dvoumocnými (Ca, Mg), které jsou nerozpustné. Nejvý-znamnější látkou této skupiny je hořečnato-vápenatá sůl kyseliny fytové, zvaná fytin. Na jedné straně je kyselina fytová považována za antinutriční látku, která snižuje využití fosforu, zinku, vápníku a mědi u zvířat a lidí, zatímco na straně druhé potlačuje tvorbu reaktivních hydroxylových radikálů katalyzovanou železem, a má rovněž hypocholestero-lemický účinek. Rozklad kyseliny fytové je zabezpečen enzymem fytasou.
URI: http://hdl.handle.net/10563/8983
Datum: 2009-08-10
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 12502


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
brabcová_2009_bp.pdf 687.7Kb PDF Zobrazit/otevřít
brabcová_2009_vp.doc 45Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
brabcová_2009_op.doc 43Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet