Sledování oxidace pokrmových tuků ošetřených jedlými polymerními povlaky

DSpace Repository

Language: English čeština 

Sledování oxidace pokrmových tuků ošetřených jedlými polymerními povlaky

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mokrejš, Pavel
dc.contributor.author Hepperová, Anna
dc.date.accessioned 2010-07-17T19:53:29Z
dc.date.available 2010-07-17T19:53:29Z
dc.date.issued 2009-04-30
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/9313
dc.description.abstract Diplomová práce se v teoretické části zaměřuje na tuky, jako složku potravin a obaly pou-žívané v potravinářském průmyslů. Více pozornosti je věnováno novinkám a trendům v obalovém průmyslu a také biodegradabilním obalům a jedlým povlakům na potraviny. V experimentální části diplomové práce se sledovala oxidace pokrmového tuku (másla) ošetřeného jedlými polymerními povlaky ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky (obsah sušiny 35 %)s přídavkem 30 % glycerinu a 3 % lecitinu; jeden povlak byl připraven bez antioxidantu a druhý s přídavkem antioxidantu. Cílem práce bylo časové sledování oxidace másla skladovaného při chladírenské teplotě. Sledovalo se peroxidové číslo u másla zabaleného do původního obalu, bez obalu, ošetřeného jedlými polymerními povlaky a zabaleného do papírového obalu potaženého jedlými polymerními povlaky. Dále se sledovaly a hodnotily vlastnosti (rozpustnost, termická analysa) biodegradabilních(a jedlých) filmů připravených ze škrobo-proteinového hydrolysátu amarantové mouky. cs
dc.format 92 s. cs
dc.format.extent 1873092 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Pouze v rámci univerzity
dc.subject Bariérové vlastnosti cs
dc.subject film cs
dc.subject hydrolysát škrobu cs
dc.subject jedlé povlaky cs
dc.subject kyslík cs
dc.subject peroxidové číslo cs
dc.subject pokrmové tuky cs
dc.subject rozpustnost cs
dc.subject termická analysa cs
dc.subject Barrier properties en
dc.subject film en
dc.subject starch hydrolysate en
dc.subject edible coatings en
dc.subject oxygen en
dc.subject peroxide number en
dc.subject cooking fat en
dc.subject solubility en
dc.subject thermal analysis en
dc.title Sledování oxidace pokrmových tuků ošetřených jedlými polymerními povlaky cs
dc.title.alternative Monitoring of oxidation of cooking fats coated with edible polymer. en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Fenyk, Jan
dc.date.accepted 2009-06-11
dc.description.abstract-translated Theoretical part of thesis focuses on fats as food ingredients and packaging used in food industry. More attention is paid to news and trends in the packaging industry and also bio-degradable packaging and edible coatings on food. In experimental part of the thesis oxida-tion of cooking fat (butter) protected with edible polymer coatings based on starch-protein hydrolysate of amaranth flour (dry matter content 35%) with addition of 30 % glycerin and 3 % lecithin was monitored. The 1st coating was prepared without antioxidant and the 2nd with the addition of antioxidant. The aim of the work was to monitor the time-dependence of oxidation degree of the butter stored at refrigerating temperature. Peroxide number of butter packed in the original packaging, without any packaging, coated with edible poly-mers and packed in paper packaging coated with edible polymers was determined. Addi-tionally properties (solubility and thermal analysis) of biodegradable and (edible) films based on starch-protein hydrolysate of amaranth flour were monitored. en
dc.description.department Ústav inženýrství polymerů cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/201 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie a management cs
dc.thesis.degree-discipline Technology and Management en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie materiálů cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and Materials Technology en
dc.identifier.stag 10731
dc.date.assigned 2009-02-11
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
hepperová_2009_dp.pdfBlocked 1.786Mb PDF View/Open
hepperová_2009_vp.doc 54.5Kb Microsoft Word View/Open
hepperová_2009_op.doc 51.5Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account