Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech

Repozitář DSpace/Manakin

Jazyk: English čeština 

Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech

Zobrazit celý záznam

Není dostupný náhled
Název: Vliv délky skladování na obsah biogenních aminů v plísňových sýrech
Autor: Flasarová, Radka
Vedoucí: Macků, Ivana
Abstrakt: Cílem této bakalářské práce bylo stanovit obsah biogenních aminů v sýrech s plísní na povrchu během dvouměsíčního skladování. Sýry s plísní na povrchu byly skladovány v lednici při teplotě 6 +- 2 °C. U všech vzorků byla provedena základní chemická analýza. Obsah biogenních aminů ve výše uvedených plísňových sýrech byl stanoven pomocí iontově-výměnné chromatografie s postkolonovou derivatizací ninhydrinem a spektrofotometrickou detekcí použitím Automatického analyzátoru aminokyselin AAA 400. Ve zkoumaných vzorcích byly detekovány biogenní aminy spermidin, spermin, putrescin a kadaverin. Kvantitativně nejzastoupenějším biogenním aminem v analyzovaných sýrech s plísní na povrchu byl spermidin. Celkový obsah biogenních aminů byl zanedbatelný z hlediska toxicity pro člověka. Agamatin, histamin a tryptamin nebyly stanoveny ani v jednom z analyzovaných vzorků.
URI: http://hdl.handle.net/10563/9369
Datum: 2009-05-27
Dostupnost: Bez omezení
Ústav: Ústav potravinářského inženýrství
Studijní obor: Chemie a technologie potravin
Klasifikace závěřečné práce a její obhajoby: A 11993


Citace závěřečné práce

Soubory tohoto záznamu

Soubory Velikost Formát Zobrazit
flasarová_2009_bp.pdf 788.0Kb PDF Zobrazit/otevřít
flasarová_2009_vp.doc 34.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít
flasarová_2009_op.doc 50.5Kb Microsoft Word Zobrazit/otevřít

Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit celý záznam

Find fulltext

Prohledat DSpace


Procházet

Můj účet