Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu

Show full item record

No preview available
Title: Změny proteinů v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu
Author: Bejblová, Martina
Advisor: Buňka, František
Abstract: Tato práce byla zaměřena na sledování změn obsahu volných aminokyselin v průběhu zrání měkkých sýrů s plísní na povrchu. Sledoval se obsah volných aminokyselin pomocí auto-matického analyzátoru aminokyselin - AAA400 a proteinový profil metodou SDS-PAGE. Analyzovány byly modelové vzorky s vybranými kmeny P. nalgiovensis a P. camemberti v průběhu jejich zrání. Vzorky naočkované P.camemberti sloužily jako srovnávací standar-dy. Teoretická část práce je věnována stručnému popisu základních složek mléka jako hlavní suroviny pro výrobu sýrů. Dále zde byly popsány obecné rysy technologie výroby sýrů s plísní na povrchu a biochemické reakce probíhající v sýrech během jejich zrání. Je zde také popsána biochemická aktivita plísní Penicillium camemberti a Penicillium nalgiovensis. Na základě teoretické části a výsledků praktické části byli vybráni zástupci P.nalgiovensis, jejichž proteolytická aktivita byla podobná s aktivitou P. camemberti.
URI: http://hdl.handle.net/10563/12245
Date: 2010-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 14552


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
bejblová_2010_dp.pdf 1.405Mb PDF View/Open
bejblová_2010_vp.doc 40Kb Microsoft Word View/Open
bejblová_2010_op.doc 41Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account