Změny jakostních parametrů vajec během skladování

DSpace Repository

Language: English čeština 

Změny jakostních parametrů vajec během skladování

Show simple item record

dc.contributor.advisor Mlček, Jiří
dc.contributor.author Jančíková, Pavla
dc.date.accessioned 2010-07-19T22:32:31Z
dc.date.available 2010-07-19T22:32:31Z
dc.date.issued 2010-05-20
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13230
dc.description.abstract Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou slepičích vajec. V teoretické části jsou popsány obecné charakteristiky vajec. Experimentální část je zaměřena na změny jakostních parametrů vajec v průběhu jejich skladování. Vejce byla skladována po dobu 10 týdnů. K dispozici bylo 360 kusů vajec, které byly sneseny v jeden den, takže všechny vzorky byly stejného stáří. Tyto vejce pak byly rozděleny na polovinu a skladovány při dvou růz-ných teplotách a to: + 4 °C a + 18 °C. V průběhu stárnutí vajec jsme sledovali změny u následujících parametrů: pH bílku, pH žloutku, úbytek hmotnosti vejce, Haughovy jednotky, index bílku, index žloutku, barva žloutku dle stupnice La Roche a procentuální za-stoupení žloutku, bílku a skořápky. Dále pekařské vlastnosti vajec, konkrétně výšku a ob-jem piškotového korpusu po upečení a mikrobiologickou nezávadnost vajec. cs
dc.format 91 s., 5 s. příloh cs
dc.format.extent 2461498 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject vejce cs
dc.subject skladování vajec cs
dc.subject index bílku cs
dc.subject index žloutku cs
dc.subject Haughovy jednotky cs
dc.subject piškotový korpus cs
dc.subject mikrobiologie vajec cs
dc.subject eggs en
dc.subject quality parameters of eggs en
dc.subject egg storage en
dc.subject albumen index en
dc.subject yolk index en
dc.subject Haugh units en
dc.subject microbiology eggs en
dc.title Změny jakostních parametrů vajec během skladování cs
dc.title.alternative Changes in quality parameters of eggs during the storage en
dc.type diplomová práce cs
dc.contributor.referee Růžičková, Jana
dc.date.accepted 2010-05-31
dc.description.abstract-translated This thesis deals with characteristics of hens eggs. The theoretical part describes the general characteristics of eggs. The experimental part focuses on changes in quality parameters of eggs during storage. Eggs were stored for 10 weeks. There were 360 pieces of eggs that were born in one day, so all samples were the same age. These eggs were then divided in half and stored at two different temperatures, specifically: + 4 ° C and +18 ° C. During the storing of the eggs We monitored changes in the following parameters: pH of albumen, yolk pH, egg weight loss, Haugh units, albumen index, yolk index, yolk colour scale from La Roche and the percentage of yolk, albumen and shell. Also we monitored baking qualities of eggs, specifically height and volume after baking the cake in the corpus and the microbiological safety of eggs. en
dc.description.department Ústav biochemie a analýzy potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/196 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Technology, hygiene and economics of food production en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Ing. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 14542
dc.date.assigned 2010-01-04
utb.result.grade A


Files in this item

Files Size Format View
jančíková_2010_dp.pdf 2.347Mb PDF View/Open
jančíková_2010_vp.doc 35Kb Microsoft Word View/Open
jančíková_2010_op.doc 39Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account