Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích netradičních cereálií

DSpace Repository

Language: English čeština 

Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích netradičních cereálií

Show simple item record

dc.contributor.advisor Lazárková, Zuzana
dc.contributor.author Začalová, Dominika
dc.date.accessioned 2010-07-20T00:37:38Z
dc.date.available 2010-07-20T00:37:38Z
dc.date.issued 2010-05-26
dc.identifier Elektronický archiv Knihovny UTB cs
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/10563/13449
dc.description.abstract Bakalářská práce se zabývá stravitelností vybraných netradičních druhů obilovin. V teoretické části práce jsou charakterizovány obiloviny jako takové, jejich chemické složení a vlastnosti. Dále jsou charakterizovány jednotlivé druhy obilovin běžně pěstované v České republice a některé netradiční druhy. Další kapitola je věnována stravitelnosti, trávicí soustavě a mechanizmu trávení základních živin. Stravitelnost vybraných druhů obilovin (pšenice ozimá, kamut, špalda loupaná, špaldové kernotto, grünkern) byla stanovena metodou in vitro, s použitím inkubátoru Daisy po enzymové hydrolýze pankreatinem. Nejvyšší stravitelnost byla zjištěna u kamutu a špaldového kernotta, naopak nejnižší u grünkernu. cs
dc.format 57 s., 1 s. obr. příloh. cs
dc.format.extent 2627637 bytes cs
dc.format.mimetype application/pdf cs
dc.language.iso cs
dc.publisher Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně
dc.rights Bez omezení
dc.subject obiloviny cs
dc.subject netradiční druhy obilovin cs
dc.subject stravitelnost cs
dc.subject pankreatin cs
dc.subject cereals en
dc.subject non-traditional types of cereals en
dc.subject digestibility en
dc.subject pankreatin en
dc.title Stanovení stravitelnosti ve vybraných druzích netradičních cereálií cs
dc.title.alternative Determination of digestibility in chosen non-traditional cereal varieties en
dc.type bakalářská práce cs
dc.contributor.referee Kramářová, Daniela
dc.date.accepted 2010-06-09
dc.description.abstract-translated Bachelor thesis deals with the digestibility of selected non-traditional types of cereals. The theoretical part characterizes cereals, their chemical composition and properties. Further there are characterized the individual cereals commonly grown in the Czech Republic and some unusual species. Another chapter is devoted to digestion, digestive system and the mechanism of digestion of essential nutrients. Digestibility of selected cereals (winter wheat, kamut, peeled spelt, spelt kernotto, grünkern) was established by in vitro method using Daisy incubator after pancreatin enzyme hydrolysis. The highest digestibility was found in kamut and kernotto, while the lowest in grünkern. en
dc.description.department Ústav technologie a mikrobiologie potravin cs
dc.description.result obhájeno cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/144 cs
dc.parent.uri http://hdl.handle.net/10563/220 cs
dc.thesis.degree-discipline Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-discipline Chemistry and food technologies en
dc.thesis.degree-grantor Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně. Fakulta technologická cs
dc.thesis.degree-grantor Tomas Bata University in Zlín. Faculty of Technology en
dc.thesis.degree-name Bc. cs
dc.thesis.degree-program Chemie a technologie potravin cs
dc.thesis.degree-program Chemistry and food technologies en
dc.identifier.stag 15062
dc.date.assigned 2010-02-11
utb.result.grade C


Files in this item

Files Size Format View
začalová_2010_bp.pdf 2.505Mb PDF View/Open
začalová_2010_vp.doc 41Kb Microsoft Word View/Open
začalová_2010_op.doc 41Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account