Vztah výživy a správného životního stylu k nemocem kardiaků

DSpace Repository

Login

Language: English čeština 

Vztah výživy a správného životního stylu k nemocem kardiaků

Show full item record

No preview available
Title: Vztah výživy a správného životního stylu k nemocem kardiaků
Author: Janíčková, Vladislava
Advisor: Budinský, Pavel
Abstract: V rámci diplomové práce byly u 105 respondentů s onemocněním ischemickou chorobou srdeční a dyslipoproteinémií zjišťovány hodnoty hmotnosti, výšky, BMI, celkového cho-lesterolu (TC), HDL-cholesterolu (HDL-C), LDL-cholesterolu (LDL-C) a glykemického indexu (GI). U onemocnění ischemickou chorobou srdeční bylo zjištěno, že průměrná hmotnost u mužů činila 81,9 kg, u žen 75,3 kg, výška se pohybovala v rozpětí 163,9 až 173,4 cm, v rámci Body Mass Index (BMI) byla zaznamenána u obou případů nadváha pacientů (muži 27,4 a ženy 28,0 kg.m-2). Průměrné hodnoty cholesterolu u mužů dosahova-ly v mmol.l-1 u TC 5,170, HDL-C 1,170, LDL-C 3,290, u žen byly ve stejném pořadí za-znamenány následující hodnoty TC 5,250 mmol.l-1, HDL-C 1,070 mmol.l-1 a LDL-C 3,230 mmol.l-1. Krevní tlak systolický dosahoval u mužů průměrně 145,3 mm Hg, u žen 139,8 mm Hg, krevní tlak diastolický zaznamenal v rámci mužů průměrné hodnoty 84,5 mm Hg, u žen 77, 9 mm Hg, pro GI byly u všech sledovaných hodnot (muži, ženy a celkem) zjiště-ny průměrné hodnoty (5,160-5,400 mmol.l-1). Z respondentů s onemocněním dyslipopro-teinémií byly zjištěny obdobné výsledky. Z výsledků průzkumu doporučujeme využívat při dávkování léků a při lékařských postupech výpočty povrchu plochy těla (BSA), nikoliv propočty podle pohlaví a BMI.
URI: http://hdl.handle.net/10563/16517
Date: 2011-05-20
Availability: Bez omezení
Department: Ústav biochemie a analýzy potravin
Discipline: Technologie, hygiena a ekonomika výroby potravin
Grade for thesis and defense: A 21921


Citace závěřečné práce

Files in this item

Files Size Format View
janíčková_2011_dp.pdf 2.445Mb PDF View/Open
janíčková_2011_vp.doc 95Kb Microsoft Word View/Open
janíčková_2011_op.doc 93Kb Microsoft Word View/Open

This item appears in the following Collection(s)

Show full item record

Find fulltext

Search DSpace


Browse

My Account